NAJK blij met concrete stap invoering RENURE

Vandaag (vrijdag 19 april) heeft de Europese Commissie een voorstel gepubliceerd met betrekking tot het toestaan van RENURE (kunstmestvervangers) in Europa als onderdeel en aanpassing van de huidige Nitraatrichtlijn.

Dit is iets waar NAJK samen met vele andere partijen en organisaties al lange tijd voor pleit aangezien het goed is voor de verduurzaming van de land- en tuinbouw en voor een gedeelte een oplossing kan zijn voor het huidige mestprobleem in Nederland. We zijn blij dat er in het voorstel gerefereerd wordt aan de adviezen van het Joint Research Centre over de criteria die gebruikt zouden moeten worden bij het toestaan van RENURE.”, aldus Gerben Boom, portefeuillehouder Internationaal.

Nitraatrichtlijn
NAJK is blij dat er nog voor de herziening van de gehele Nitraatrichtlijn mogelijkheden geboden worden voor het toestaan van RENURE en dat er dus snel actie ondernomen kan worden. In het voorstel staat dat lidstaten na invoering van de wetsaanpassing op nationaal niveau de toelating moeten regelen.

Oproep aan Nederlandse overheid
NAJK doet dan ook op de oproep aan de Nederlandse overheid om nu zo snel mogelijk alle voorbereidingen te treffen voor het gebruik maken van deze regeling. Dat betekend dat er duidelijke richtlijnen moeten komen met betrekking tot vergunningverlening en dat er een passende borging en monitoring moet komen voor de toepassing van de kunstmestvervangers.
“Wij als NAJK willen hier graag over mee denken en zullen het net uitgekomen voorstel de komende dagen dan ook verder bestuderen en daarmee aan de slag gaan.”, aldus Boom.

Neem met NAJK en WUR een kijkje bij jonge natuurinclusieve boeren

Tussen eind april en eind mei organiseren NAJK en Wageningen Environmental Research (WEnR) vier bijeenkomsten op het erf van jonge natuurinclusieve boeren. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen jonge boeren (tussen de 16 en 35 jaar) de gelegenheid om vragen te stellen, afwegingen te delen en inspiratie op te doen bij en met andere jonge boeren.

Bezoek het voedselbos van Mark Venner, de kaasmakerij van Siebe van de Crommert, het extensieve melkveebedrijf van Rick Dijkshoorn of de natuurinclusieve akkerbouwer Leendert Jan Onnes. Kom naar één van de vier bijeenkomsten en ga met elkaar in gesprek!

Ervaringen uitwisselen
Iedere bijeenkomst vindt plaats op het bedrijf van een jonge natuurinclusieve boer. Tijdens de bijeenkomst vertelt een onderzoeker van WEnR eerst kort wat over het onderzoek ‘Bewegen naar Natuurinclusieve Landbouw’. Daarna vertelt de jonge ondernemer over zichzelf, zijn bedrijf en neemt hij je mee op een rondleiding. Aan de hand van de presentaties en tijdens de rondleiding is er gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Want:  wat hebben jonge boeren nodig hebben om te bewegen naar natuurinclusieve landbouw? De bijeenkomst wordt afgesloten met een informele lunch.

Kom naar één van de vier bijeenkomsten:

Meld je snel aan, want VOL = VOL!
Inschrijven voor een van deze kosteloze workshop kan via dit inschrijfformulier. Voor elke workshop is plek voor 15 deelnemers. Wees er dus op tijd bij!

DeLaval zet kennispartnerschap met NAJK voort

DeLaval en NAJK blijven elkaar de komende jaren versterken. In het Drentse Witteveen tekenden Geert-Jacob van Dijk (Algemeen Directeur bij DeLaval Benelux) en NAJK-voorzitter Roy Meijer een nieuwe partnerovereenkomst. NAJK is erg blij met deze verlenging. Op naar wederom twee mooie jaren!

NAJK sluit partnerschapovereenkomsten met belangrijke spelers uit de agrarische sector. Zo worden NAJK-leden verrijkt met relevante informatie en volgen ze de laatste ontwikkelingen van de agrarische sector op de voet. Met de verlenging van het partnercontract tekenden Geert-Jacob van Dijk en Roy Meijer, onder toeziend oog van o.a. DeLaval’s CEO Paul Löfgren en CFO Christian Poggensee voor twee extra jaren aan uitwisseling en kennisdeling.

Breed georiënteerd
Als belangenvereniging voor de jonge boeren en tuinders vertegenwoordigt NAJK een jonge, enthousiaste groep van zo’n 8.000 agrarisch ondernemers. “NAJK is blij met de voortzetting van het partnercontract met DeLaval”, aldus NAJK-voorzitter Roy Meijer. “DeLaval is een wereldwijde speler op melkveegebied. Ook zij zien dat jonge boeren steeds schaarser worden in de gehele wereld en zien daarom het belang van deze samenwerking in. Er gezamenlijk voor zorgen dat jonge melkveehouders toekomst blijven zien in hun bedrijf en de technieken die zij hier kunnen toepassen.”

Klanten van de toekomst
Optimalisatie van de melkproductie, bedrijfsrendement en het verbeteren van het welzijn van mens en dier op een verantwoorde manier, daar zet DeLaval zich met hart en ziel voor in. Geert-Jacob van Dijk is erg tevreden met het voortzetten van de samenwerking met NAJK: “Agrarische Jongeren zijn onze klanten van de toekomst. We helpen ze graag hun doelen en ambities te behalen. Door goed voorbereid te zijn op de toekomst en met een gezonde dosis ondernemerschap kun je als jonge ondernemer, ook in een steeds veranderende omgeving, grote stappen zetten. DeLaval denkt in oplossingen, heeft meer dan 140 jaar kennis en ervaring en deelt dit graag met de leden van NAJK.”

Wat deed NAJK voor jou in maart?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, de achtergrondinformatie en gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden. Daarnaast ontwikkelen we trainingen en cursussen, regelen we winacties en behartigen we jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in maart? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

  • Donderdag 7 maart stuurde NAJK een brief naar de EU evaluatiecommissie van de Nitraatrichtlijn. NAJK haalt in haar reactie vijf punten aan die aangepakt moeten worden om de Nitraatrichtlijn op een meer haalbare en effectieve manier in te steken. Lees meer.
  • Begin maart verscheen de nieuwe editie van ons ledenblad BNDR met het thema ‘Eiwit’, dit keer in een vernieuwde lay-out!
  • Op maandag 11 maart is RVO-directeur René van der Burg met zijn team op bezoek geweest op het akkerbouwbedrijf van dagelijks bestuurder Hilde Coolman om te praten over uitvoerbaarheid van beleid op het boerenerf. Samen met de ortefeuillehouder internationaal, Gerben Boom, is er toegelicht wat het (negatieve) effect is van tegenstrijdige maatregelen en hoge administratiedruk op de dagelijkse bedrijfsvoering van jonge boeren.
  • NAJK-voorzitter Roy Meijer gaf een korte voordracht bij de WUR over de onduidelijke kaders voor jonge boeren.
  • Maart was een belangrijke maand voor het convenant dierwaardige veehouderij. Op dinsdag 19 maart is er in de Tweede Kamer gestemd over de wijziging van de Wet Dieren. NAJK had graag gezien dat de reparatiewet in ongewijzigde vorm was aangenomen, maar is opgelucht dat het slechtste scenario is afgewend. Lees meer.
  • Woensdag 20 maart was de kickoff van de MaïsChallenge 2024. Na een opening van de organisatoren NAJK, Limagrain en FrieslandCampina werd het startsein gegeven voor de kick-off van deze zevende editie. De dag werd afgesloten door melkveehouder en dagelijks NAJK-bestuurder, Ruben Klein Teeselink. Lees meer.
  • Dagelijks bestuurder met de portefeuillie melkveehouderij, Ruben Klein Teeselink, was diezelfde avond spreker in het gezamenlijke webinar over de Wet Dieren, die NAJK samen met DDB, LTO, NMV en ZuivelNL orgainseerde. Kijk het webinar hier terug.
  • Woensdag 27 maart was NAJK-voorzitter Roy Meijer te gast bij het Zone.college in Doetinchem. Hij gaf hier een presentatie aan studenten met het onderwerp ‘De wereld stopt niet bij je erfgrens’.
  • NAJK verwelkomde een nieuwe portefeuillehouder leefomgeving! De 25-jarige Merel Straathof is tijdens de algemene ledenvergadering op donderdag 28 maart unaniem verkozen tot nieuwe dagelijks bestuurder van NAJK. Lees hier meer of bekijk de video waarin ze zichzelf voorstelt.
  • NAJK-voorzitter Roy Meijer en dagelijks bestuurder Gerben Boom werden uitgenodigd voor de formatiegesprekken. In gesprek met de informateur en de vier partijen hebben zij naar voren gebracht wat NAJK belangrijk vindt: beleid voor de lange termijn dat leidt tot perspectief voor jonge boeren en tuinders die een bedrijf willen voortzetten in Nederland.

Wat doet NAJK voor jou in april?

Natuurlijk zit NAJK ook in de maand april niet stil. Houd de NAJK-site en de socials in de gaten voor het allerlaatste nieuws! Hierbij alvast een voorproefje:

  • Donderdag 4 april is CEJA-voorzitter en algemeen bestuurder Peter Meedendorp te gast bij De Balie om te spreken over de toekomst van de Europese landbouw.
  • In april zal er meer bekend worden over de vestigingssteun voor de jonge boeren.
  • Op 23 en 24 april is het weer tijd voor de Grasweidedagen van NAJK en Aeres Hogeschool Dronten.

Het lot van de jonge boer in handen van de Tweede Kamer: duidelijkheid over mestproblematiek blijft uit

Het kabinet heeft op vrijdag 5 april een brief verstuurd naar de Tweede Kamer over de mestproblemen in de agrarische sector. Deze zijn onder meer het gevolg van het verlies van derogatie en het aanwijzen van NV-gebieden en bufferstroken. Bij jonge veehouders, zeker in gebieden waar veel gebruik wordt gemaakt van de derogatie, zijn mestafzetkosten gigantisch gestegen. Hierdoor zitten onze jonge veehouders in de problemen. NAJK vindt dat er een goed uitgewerkt plan van aanpak moet komen voor de korte en de lange termijn: anders is een koude sanering onvermijdelijk.

De Kamerbrief is een antwoord op vragen van de formerende partijen die gesteld zijn aan het demissionaire kabinet. Bij deze brief bevindt zich ook een plan van aanpak, die door het kabinet in de maak was als invulling van een kamerbreed verzoek om te komen tot een oplossing voor de mestproblematiek. De Kamer zal moeten besluiten of dit plan in zijn geheel, gewijzigd, of totaal anders uitgevoerd moet worden om de acute mestproblematiek op te lossen door het kabinet: huidig of nieuw. Ongeacht waarvoor gekozen wordt: als de Tweede Kamer nog een landbouwsector wil over 10 tot 15 jaar, zal het jonge veehouders door deze mestcrisis heen moeten helpen. NAJK geeft een korte reflectie op de problematiek, het plan van aanpak en haar inzet in de Tweede Kamer.

Disbalans in de mestmarkt
Balans in de mestmarkt ontstaat als mestproductie, mestverwerking en mestplaatsingsruimte in evenwicht zijn. Door het wegvallen van de derogatie, het aanwijzen van de NV-gebieden en de bufferstroken is de plaatsingsruimte drastisch afgenomen. Hierdoor is er een acute crisis ontstaan op de mestmarkt met als gevolg dat jonge veehouders hoge kosten voor mestafzet voor hun kiezen krijgen. “Door deze opstapeling van tegenslagen komen overnames van melkveebedrijven en bedrijfsvoeringen van jonge melkveehouders in gevaar. Gezien de vergrijzing van onze sector kan dat niet de bedoeling zijn”, aldus portefeuillehouder melkveehouderij, Ruben Klein Teeselink. Het plan van het kabinet was een poging om tot een oplossing te komen, maar nu is de Tweede Kamer aan zet. NAJK waardeert dat het kabinet een poging heeft gewaagd tot het zoeken naar een oplossing voor het probleem. Het is een aanzet, maar het biedt geen volledige oplossing voor een evenwicht op de mestmarkt op de korte en (middel)lange termijn.

Reflectie plan van aanpak
In het plan van aanpak (waar nog geen Kamer meerderheid voor is) zitten positieve en negatieve onderdelen. De brede vrijwillige opkoopregeling die benoemd wordt, ziet NAJK als een goed instrument om ruimte te geven aan de boeren die willen stoppen. De mestproductie zal hierdoor gaan zakken met als gevolg dat een generieke korting mogelijk wordt voorkomen. Dit is enkel een oplossing voor de middellange termijn. Daarnaast zorgt het ook voor een structurele daling in de stikstofdeken waardoor PAS-melders gelegaliseerd kunnen worden. “Ook interimmers moeten hier volgens ons gebruik van kunnen maken”, aldus Klein Teeselink. NAJK is opgelucht dat het kabinet afziet van een generieke korting op korte termijn, omdat deze maatregel desastreuze gevolgen zal hebben voor het verdienvermogen van jonge veehouders. Ook waardeert NAJK de verhoging van de graslandsubsidie die ervoor zorgt dat de financiële druk bij jonge melkveehouders iets wordt verlicht.

Als het gaat om een nieuwe derogatie stelt het plan van aanpak dat de Europese Commissie hiervoor geen ruimte ziet. “Voor jonge veehouders is dit desastreus en heeft dit grote gevolgen”, aldus Klein Teeslink. Het op korte termijn toestaan van RENURE is een belangrijk onderdeel voor NAJK en daarom is er ook waardering voor de inzet van het kabinet op dit onderwerp. De randvoorwaarden en de toelatingstermijn van RENURE zijn nog niet ingevuld, maar zeer bepalend voor de vraag of het ons gaat helpen. Dit baart NAJK grote zorgen. Duidelijkheid is snel vereist. In de brief wordt ook het afromen van fosfaatrechten en dierrechten bij verhandeling gezien als een oplossingsrichting voor het verminderen van de mestproductie. NAJK is blij dat het kabinet ziet dat deze maatregel grote negatieve effecten heeft op jonge veehouders, omdat zij te maken krijgen met duurdere fosfaat- en dierrechten. Enkel aandacht voor dit probleem is niet voldoende. Het uitblijven van een concrete oplossing hiervoor geeft jonge veehouders grote onzekerheid. “De Tweede Kamer moet jonge veehouders hiervan uitzonderen, omdat de verhoging van de investeringskosten voor fosfaat- of dierrechten hun toekomstperspectief enorm ondermijnt”, aldus Wendy Kicken portefeuillehouder pluimvee, varkens, en kalverhouderij. De invulling van grondgebondenheid middels een graslandnorm is een ander punt. “Hoewel NAJK niet tegen een grondgebonden melkveehouderij is, is het voor ons onduidelijk en niet logisch wat de graslandnorm als invulling hiervan bijdraagt aan een nieuw evenwicht op de mestmarkt”, aldus Klein Teeselink.

Inzet in de Kamer
De mestproblemen moeten worden opgelost en de Tweede Kamer is daarvoor nu aan zet. Het plan van het kabinet biedt handvatten, maar is nog lang niet afdoende. De Tweede Kamer zal moeten bepalen of en zo ja, hoe zij ons verder willen helpen met concrete maatregelen. “Welke maatregelen de kamer ook gaat treffen, er moeten concrete afspraken gemaakt worden over hoe de overheid jonge boeren helpt om deze maatregelen op hun bedrijf toe te passen. Als deze afspraken niet gemaakt worden, dan geeft dit nul perspectief voor jonge boeren.”, aldus Kicken. NAJK zal zich hiervoor hard maken in de gesprekken die de komende weken gevoerd worden met de landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamer.

Meer informatie bekend over vestigingssteun voor jonge boeren

Op woensdag 3 april heeft het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de details van de vestigingssteun voor jonge landbouwers bekend gemaakt. Per aanvraag zal er 80.000 euro worden vrijgemaakt voor bedrijfsopvolgers. NAJK heeft hard gelobbyd om dit mogelijk te maken en is erg blij dat de overheid jonge boeren en tuinders een steuntje in de rug geeft.

De vestigingssteun is een (directe) financiële ondersteuning voor de opvolger bij overname van een land- of tuinbouw bedrijf. De agrarische sector vergrijst enorm, zowel in Nederland als Europa. Jonge boeren en tuinders hebben we nodig, omdat voedsel een belangrijke strategische pijler is voor ons als Europese Unie. De regeling is er om jonge boeren en tuinders te helpen in de eerste jaren na de bedrijfsovername, die financieel het moeilijkst zijn. Vorig jaar werd bekend dat er ongeveer 75 miljoen beschikbaar zou komen vanuit het GLB. Afgelopen februari stemde de Tweede Kamer in met een verhoging van 163 miljoen euro. Daardoor komt de vestigingssteun op een vast bedrag van 80.000 euro per aanvraag.

Informatie & voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de vestigingssteun voor de jonge boeren zijn in ieder geval de volgende punten van toepassing:

  • De jonge landbouwer dient min.16 en max. 39 jaar oud te zijn op 31 december van het aanvraagjaar
  • Je dient het bedrijf volledig over te nemen of voor meer dan 50% van de aandelen of het eigen vermogen
  • De overname moet plaatsvinden/plaats hebben gevonden vanaf 1 januari 2023
  • De standaardverdiencapaciteit moet minimaal 15.000 euro zijn
  • Je dient een bedrijfsplan aan te leveren

De regeling wordt in 2024 opengesteld van 3 juni tot 2 augustus. De exacte voorwaarden van de regeling zijn hier te lezen.

Steuntje in de rug
NAJK heeft de afgelopen jaren hard gelobbyd voor budget en een goede invulling van de vestigingssteun. “De vestigingssteun is een steun in de rug in de periode dat de bedrijven dat nodig hebben, maar ook vooral in een periode dat jonge boeren het kunnen gebruiken,” aldus Coen van den Bighelaar, portefeuillehouder bedrijfsovername bij NAJK. “Bij veel jonge boeren en tuinders speelt de vraag of zij met hun bedrijf nog wel welkom zijn in Nederland. Met de vestigingssteun geeft de politiek het signaal dat zij oog hebben voor ons en de problematiek waar we mee te maken hebben. Als NAJK hopen we dat openstelling van de regeling leidt tot meer succesvolle bedrijfsovernames en bijdraagt aan toekomstperspectief voor jonge boeren in Nederland.”

Startschot
NAJK beschouwt deze nieuwe subsidieregeling als een startschot voor steun aan jonge landbouwers. Naast de vestigingssteun werken we ook al langere tijd aan ondersteuning van zij-instromers via het project ‘Boer zoekt Boer’. Het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) heeft enkele weken geleden een tweede matchmakingstraject gestart. Ook wordt in samenwerking met LNV vormgegeven aan het Kenniscentrum Bedrijfsovername.

Tweede matchmakingsprogramma ‘Boer zoekt Boer’ in Brabant

Matchmakingsprogramma ‘Boer zoekt Boer in Brabant’ gaat op zoek naar een win-winsituatie voor agrarische bedrijven zonder opvolger en jongeren die boer wil worden maar thuis niet die mogelijkheid hebben. Door deze aan elkaar te verbinden hopen de BAJK, ZLTO en de provincie dat er meer boerenbedrijven in Brabant blijven bestaan.

Het is vandaag de dag niet meer zo vanzelfsprekend dat een agrarisch bedrijf door eigen kinderen overgenomen wordt. Om in deze roerige tijd agrarisch ondernemer te worden moet een jongere veel wilskracht en passie voor de agrarische sector hebben en vertrouwen in het eigen ondernemerschap en de toekomst. Niet iedereen durft of wil de uitdaging aan gaan om agrarisch ondernemer te worden en hierdoor zijn er steeds meer agrarische bedrijven op zoek naar een buitenfamiliaire opvolger. NAJK startte in 2016 al het sectorinitiatief ‘Boer zoekt Boer’ en in 2022 werd een pilot gedraaid om het matchmakingstraject te maximaliseren. In 2024 zet de BAJK een Brabantse pilot op.

Matchmaking Boer zoekt Boer
Om deze bedrijven zonder opvolger te ondersteunen bij het vinden van een geschikte opvolger komen BAJK, ZLTO en de provincie Noord-Brabant met een matchmakingstraject genaamd ‘Boer zoekt Boer in Brabant’. NAJK – de landelijke overkoepelende organisatie van BAJK – is sinds 2011 al bezig met buitenfamiliaire bedrijfsovername middels het platform ‘Boer zoekt Boer’. Jongeren zonder (geschikt) agrarisch bedrijf en agrarische ondernemers zonder opvolger kunnen zich op dit platform aanmelden en met elkaar in contact komen. In 2022 heeft NAJK vanuit ‘Boer zoekt Boer’ een eerste pilot gedraaid om buitenfamiliaire bedrijfsopvolging te bevorderen middels matchmaking. De Brabantse partijen gaan ook aan de slag met buitenfamiliaire bedrijfsovername middels het matchmakingsprogramma ‘Boer zoekt Boer in Brabant’. “Als jonge boer zonder agrarische achtergrond vind ik het mooi als andere jonge boeren ook een kans krijgen om een agrarisch bedrijf over te kunnen nemen. Boer zoekt Boer in Brabant is hier een mooi initiatief voor”, aldus BAJK-voorzitter Maarten Tessers. “Dit biedt een kans voor zowel de overdrager als de potentiële overnemer! De jonge boer is uiteindelijk de toekomst!’

‘Boer zoekt Opvolger’
Het matchmakingsprogramma is afgeleid van het succesvolle televisieprogramma ‘Boer zoekt vrouw’. Bedrijfsoverdragers kunnen zich eerst aanmelden. Uit de aanmeldingen volgen een startgesprek en selectie, van daaruit wordt middels een bedrijfsfilm een bijpassende bedrijfsovernemer gezocht. Er volgen speeddates en de laatste drie kandidaten mogen een dag meelopen op het bedrijf. Na de meeloopdagen volgt een keuzemoment voor de meest ideale match, daarna volgt een eigen zoektocht of de match ook op lange termijn standhoudt.

Aanmelden
Ben je geïnteresseerd als bedrijfsoverdrager? Meld je dan hier aan! Aanmelden kan tot en met donderdag 11 april. Bedrijfsovernemers kunnen zich later aanmelden. De overdragers en overnemers worden begeleid door een ervaren ondernemerscoach.

Een buitenfamiliaire bedrijfsovername is geen makkelijk en kort proces, maar als het lukt, dan is het een win-winsituatie voor beide partijen. Daar gaan we voor!

 

Via Boer zoekt Boer heeft NAJK, samen met Rabobank, LLTB, ZLTO en LTO Noord de handen ineen geslagen om goede begeleiding te bieden bij buiten familiaire bedrijfsovername. Het bovenstaande persbericht gaat expliciet om bedrijfsovername in Brabant.

Merel Straathof nieuwe portefeuillehouder leefomgeving bij NAJK

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) verwelkomt een nieuwe portefeuillehouder leefomgeving. De 25-jarige Merel Straathof is tijdens de algemene ledenvergadering op donderdag 28 maart unaniem verkozen tot nieuwe dagelijks bestuurder van NAJK. Ze treedt hiermee in de voetsporen van Harold Overmars die deze rol 3,5 jaar heeft vervuld.

Opgegroeid op het melkveebedrijf van haar ouders in Leimuiden (ZH), is Merel nu samen met haar vriend en schoonvader werkzaam op hun melkveebedrijf in het Overijsselse Bornerbroek. Daarnaast werkt ze nog twee dagen buiten de deur als adviseur landelijk gebied in het Oosten van Nederland waar ze zich verdiept in het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en thema’s als klimaat en biodiversiteit haar niet onbekend zijn.

Impact op agrarische sector
“Klimaat en de veranderende weersomstandigheden hebben steeds meer impact op de agrarische sector”, aldus Merel Straathof, “Het klimaatbeleid vraagt aanpassingen voor bijna al onze bedrijven. Je kunt ervoor kiezen om ervoor weg te kijken, maar je kunt ook op zoek naar oplossingen.” Merel heeft met haar toetreding tot het dagelijks bestuur van NAJK vol energie voor dat laatste gekozen. Ze kijkt er naar uit om zich als nieuwe dagelijks bestuurder hard te maken voor het perspectief van de jonge boeren en tuinders in Nederland. “Het beleid moet passen binnen de huidige situatie, maar moet tegelijkertijd ook toepasbaar zijn op onze bedrijven over 20 of 30 jaar”, oppert de nieuwe portefeuillehouder leefomgeving, “Het vraagt heel wat van de bedrijfsvoering om dat op een financieel gezonde manier aan te pakken, maar daar zet ik mij graag voor in!”

Geen onbekende voor NAJK
In Zuid-Holland was Merel altijd al lid van de provinciale AJK en toen ze ten tijde van corona naar Overijssel verhuisde, heeft ze zich gelijk aangemeld als bestuurder van het Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt ( OAJK). Een mooie kans om nieuwe mensen te leren kennen en zich in te zetten voor dat waar haar hart ligt: de agrarische sector! Het was voor haar een mooie en logische stap om voor deze sector overstijgende functie op landelijk niveau te gaan. “NAJK is een mooie, jonge en frisse organisatie die op een reële manier kijkt naar de toekomst. Ik vind het mooi dat ik nu ook mee kan denken over de toekomst van de jonge boer op landelijk niveau.”

Benieuwd wat Merel Straathof de leden van NAJK te bieden heeft? Bekijk hier de video waarin ze zichzelf voorstelt.

Stemmingen Wet Dieren: noodscenario voorkomen, we zijn nog niet uit de storm

Op dinsdag 19 maart is er in de Tweede Kamer gestemd over de wijziging van de Wet Dieren. Het onuitvoerbare amendement Vestering is weggestemd en de reparatiewet van minister Adema is aangenomen, maar wel met een aanvullend amendement De Groot/Van Campen. NAJK had graag gezien dat de reparatiewet in ongewijzigde vorm was aangenomen, maar is opgelucht dat het slechtste scenario is afgewend. Daarvoor moet de wetswijziging wel worden aangenomen door de Eerste Kamer. Ondertussen gaat NAJK door met de gesprekken voor het convenant dierwaardige veehouderij.

“NAJK is nadrukkelijk voor dierwaardige veehouderij op een manier die haalbaar en realistisch is uit te voeren voor jonge boeren,” aldus Ruben Klein Teeselink, portefeuillehouder melkveehouderij. “Om die reden zijn wij al anderhalf jaar in gesprek om tot een convenant dierwaardige veehouderij te komen. Het is dan ook een opluchting dat het amendement Vestering van tafel is. Daarmee is een noodscenario voor jonge boeren voorkomen. Het is alsnog een teleurstelling dat het amendement op de reparatiewet van minister Adema is aangenomen. Met de tussenweg die nu gekozen is zijn we nog steeds niet uit de storm.”

Realistische stappen in dierwaardigheid
Het amendement Vestering zou boeren verplichten om hun dieren op een dierwaardige manier te houden, alleen werd er in het amendement niet geformuleerd wat dierwaardigheid inhoudt. Daardoor zou er een situatie ontstaan waarbij individuele veehouders aangeklaagd konden worden en de rechter moest bepalen wat dierwaardigheid is. Het is belangrijk dat de zogenaamde conditionaliteiten, oftewel randvoorwaarden, toereikend zijn. Denk hierbij aan vergunningverlening en subsidies of vergoedingen uit de markt. De motie De Groot/Van Campen geeft wel een onderbouwing van het begrip dierwaardigheid op basis van vijf punten en bepaalt dat deze in 2040 behaald moeten zijn. De vraag is echter of dit haalbaar en betaalbaar is. “NAJK pleit voor het zetten van realistische stappen in dierwaardigheid, met een goed verdienmodel voor veehouders. Daarbij is een gelijk speelveld in Europa onmisbaar,” aldus Wendy Kicken, portefeuillehouder pluimvee, varkens en kalverhouderij, “Alleen op die manier kunnen we toekomstperspectief creëren voor jonge boeren.”

Inzet NAJK
NAJK heeft de afgelopen maanden hard gelobbyd om de Reparatiewet er door te krijgen als alternatief op de motie Vestering. Daarnaast lopen er al anderhalf jaar gesprekken tussen sectorpartijen, ketenpartijen en maatschappelijke organisaties om tot een convenant dierwaardige veehouderij te komen. Het is een moeizaam proces, maar het is belangrijk dat de gesprekken gevoerd worden en partijen aan tafel blijven om zo samen tot een breed gedragen invulling van dierwaardigheid te komen. Wanneer de overheid, markt en maatschappij samen optrekken kunnen we tot realistische afspraken komen.

Gezamenlijk webinar
Sinds het amendement op de Wet dieren van de Partij van de Dieren is er een voortdurende discussie over extra wetgeving voor dierenwelzijn. Op woensdag 20 maart werden melkveehouders in het webinar van DDB, LTO, NAJK, NMV en ZuivelNL bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en de uitkomst van het debat in de Tweede Kamer. Ruben Klein Teeselink deed een bijdrage namens NAJK. Kijk het webinar hier terug!

Een recordaantal deelnemers aan de zevende editie van de MaïsChallenge

Woensdag 20 maart ging de MaïsChallenge 2024 van start in Amersfoort. Maar liefst 58 jonge veehouders en drie agrarische scholenteams gaan dit groeiseizoen de uitdaging aan hun ruwvoerrendement te verhogen en hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Na een opening van de organisatoren NAJK, Limagrain en FrieslandCampina werd het startsein gegeven voor de kick-off van deze zevende editie.

De MaïsChallenge heeft als doel de kennis rondom het telen van maïs te vergroten, informatie onder jonge boeren uit te wisselen en de maïsteelt te verduurzamen. Elke editie kiezen Limagrain en NAJK een specifiek thema. Dit jaar luidt deze: verklein je CO2-voetafdruk! FrieslandCampina is dit jaar de exclusief partner van de MaïsChallenge en helpt actief bij de organisatie hiervan.

CO2-voetafdruk verkleinen
Deze editie van de MaïsChallenge onderstreept het belang van een hoogwaardige eigen ruwvoerteelt. Wat je zelf verbouwt, hoeft immers niet te worden aangekocht én daarmee reduceer je emissies van CO2  en methaan. De deelnemers worden echte maïsspecialisten door te focussen op een verbeterde teeltpraktijk, kennisuitwisseling met collega-veehouders en het delen van inzichten van experts. Er wordt hierbij vastgehouden aan het motto ‘Kennis kun je vermenigvuldigen door het te delen’.

Materclass FrieslandCampina
Na een opening van NAJK, FrieslandCampina en Limagrain kregen de aanwezigen de nodige uitleg over de Challenge en gaf FrieslandCampina een masterclass over de aanpak van klimaatdoelstellingen en de rol van maïs. Aan de hand van een interactieve quiz werd de kennis getest van de aanwezige deelnemers.

Workshops
Na de lunch gingen de deelnemers in zes groepen uiteen voor verdiepende workshops rondom bodem, bemesting en GBM, zaaibed en zaaien, in- en uitkuilmanagement, duurzame maïsteelt en rassenkeuze en ontsmetting. De deelnemers kregen kennis van de specialisten van Limagrain en wisselden nadien tips met elkaar uit.

De dag werd afgesloten door melkveehouder en dagelijks NAJK-bestuurder, Ruben Klein Teeselink.