DAJK | Energie opwekking voor verduurzaming landbouw

Akkerbouwer Jan Reinier de Jong ontving eind juni circa 50 DAJK  leden voor een barbecue op zijn landbouwbedrijf in Odoorn.

Vooraf toonde hij zijn 1050 zonnepanelen die geplaatst zijn op de daken van zijn schuren. De opgewekte stroom gebruikt Jan Reinier voor koeling van zijn landbouwprodukten. Daarnaast slaat hij de zonne-energie op met een megagrote accu, de grootste batterij in Nederland. Sinds maart 2016 handelt hij met de stroom op de energiemarkten. Het energieplatform van Jules Energy  zorgt  voor optimaal gebruik van de schommelingen in de energieprijzen op de energiemarkten.

Het is ee zoektocht voor deze  ondernemer die hierbij zijn nek uitsteekt. Gelijktijdig een voorbeeld van een groot project. Dit is een zonnepanelenpark waarbij de zonnepanelen op het dak liggen. “Om de doelstelling van de overheid te bereiken van 16% verduurzaming zijn deze grote projecten nodig” volgens Wiebren Bergsma, van GroenLeven. Of daar  landbouwgrond voor gebruikt kan/mag worden is een discussie op zich.