Compleet dagelijks bestuur NAJK bij jubileum Europese jonge boeren

Op dinsdag 4 december vierde de Europese Raad voor Jonge Boeren (CEJA) hun 60-jarig jubileum, het voltallige dagelijks bestuur NAJK was aanwezig bij de feestelijkheden in Ieper, België.

Naast Europees Commissaris Phil Hogan en voorzitter van de landbouwcommissie in het Europees Parlement Czesław Siekierski waren 180 gasten aanwezig, voornamelijk jonge boeren uit heel Europa, politici, academici, vertegenwoordigers van bedrijven uit de keten. Hogan gaf aan alles op alles te zetten om vernieuwing in de agrarische generaties te versnellen. Aangezien de huidige generatie jonge boeren de beste mogelijkheden hebben om Europese landbouw competitief, duurzaam en in het hart van de plattelandsgemeenschap te houden.

Dagelijks Bestuurslid van NAJK met de portefeuille internationaal Iris Bouwers is ook vicevoorzitter van CEJA. Zij nam deel aan een panel waarin werd gesproken over innovatie, ecologie, de positie van vrouwen binnen de landbouwsector en communicatie.

Bouwers: “Als organisatie zijn we in 60 jaar veranderd, maar in onze diversiteit zijn we één gebleven. We zijn divers in achtergrond, taal, productietype en schaal, maar we blijven één in onze dromen, ambities en in de uitdagingen waar we voor staan. De landbouw in Europa is door de jaren heen veranderd, toch is en blijft het onze verantwoordelijkheid als jonge boeren om een actieve rol in het landbouwdebat te vervullen.”

Voor het congres is er een bezoek gebracht aan een melkveehouderij in Vlaanderen, waar 20 nationale jonge boerenorganisaties uit Europa vertegenwoordigd waren. Na het congres bezochten de Dagelijks Bestuursleden een fototentoonstelling met het thema ‘Boeren voor de Toekomst’ en woonden we de dagelijkse Last Post ceremonie bij, te Ieper onder de Menenpoort om het 100-jarig einde van de Eerste Wereldoorlog te gedenken.