De Toekomst begint vandaag: Maarten de Groot – blog 1

Na jaren in een maatschap te hebben gezeten met een melkveehouder ben ik nu weer ZZP-er en sta ik weer aan het begin van nieuwe keuzes.

In het leven kun je veel keuzes maken. Graag zou ik toch weer boer worden maar gaat dit nog wel in Nederland en welke mogelijkheden zijn er dan? Of moet ik verder in het buitenland kijken?

Nu heb ik ook een jong gezin samen met mijn vrouw heb ik 3 dochters. De oudste is 4 jaar en de middelste bijna 3 jaar en de jongste net 1 geworden. Dit is dan ook een drukke tijd in ons leven.

De eerste stap die ik heb genomen is dat we samen hebben gepraat met coach Dorine Zwaan. In het gesprek keken we eerst naar ons verleden. Wat hebben we meegemaakt hoe heeft dat ons gevormd en welke positieve dingen kunnen we hieruit meenemen en welke sterke kanten hebben we en kunnen we weer ingaan zetten.

We spraken ook over hoe staan we nu in het leven. Weer terug bij af met veel meer levenservaring. We wonen nu in mijn ouderlijk huis omdat mijn ouders net verhuist waren. Op het melkveebedrijf wat mijn broer met mijn ouders runnen. En ik weer werkzaam ben als ZZP-er in het grondverzet. Maar wat vinden we nu belangrijk in ons leven? Dorine vroeg ons om eens op te schrijven wat ik en wat mijn vrouw nu belangrijk vonden in ons dagelijks leven. Zoals : Werk/ hobby’s/ vrije tijd/ sport/ het gezinsleven/etc.

Hoe we hierin onze tijd verdelen en door dit aan elkaar bekend te maken weten we ook hoe we ons leven op elkaar kunnen afstemmen en zo elkaar beter kunnen helpen. Want eerst was de rolverdeling ik deed buiten mijn werk op de boerderij en mijn vrouw zorgde voor de kinderen en het huishouden. Nu moeten we dit samen doen en werken we allebei buiten de deur. Dus daarin goede afspraken maken is heel belangrijk en handig om hiervoor een coach in te schakelen om hier meer inzicht in te krijgen.

En verder de toekomst?

Mijn broer wil thuis de boerderij overnemen en dan is er de mogelijkheid dat ik samen met mijn vader een ander bedrijf gaan starten. Hierin is het nog een hele zoek tocht.

We hebben een aantal bedrijven bekeken in de buurt die te koop staan maar is nog erg prijzig. Daarnaast is het ook nog de vraag kan ik mijn melk wel afzetten tegen een goede prijs en of ik me nog in moet kopen bij een melkfabriek. Dit is allemaal nog niet zo eenvoudig. Hiermee zijn we nog druk om allemaal te bekijken.

Verder rustig afwachten tot er wat moois op ons pad komt.