BNDR september 2018

Droogte

De zomer van 2018 gaat de boeken in als die van de records: extreem warm en extreem droog. Of deze zomer een echte uitzondering is of een gevolg van klimaatsverandering ontdekken we de komende jaren. Ik vermoed beide. Voor ons, boeren, is het wel een zwaar jaar: veel oogsten vallen tegen of zijn mislukt. Ook het beregenen brengt extra kosten met zich mee, naast de arbeidsuren die erin gestoken zijn. De politiek vindt dat de agrarische sector weerbaarder moet worden voor extreme weersomstandigheden. Daar zit misschien wat in, maar aan de andere kant lopen we ook tegen (strenge) regelgeving aan die onze weerbaarheid juist verkleint. Ook de overheid moet met de regelgeving rekening houden met deze veranderende situatie, de extremen. Dus: niet kijken naar de kalender maar naar de situatie op het land.

De afgelopen zomer is de landbouw veel in het nieuws geweest. Kenmerkend hierbij is dat het telkens ging over het tegenvallen van oogsten. De vraag of er voldoende voedsel beschikbaar blijft, heb ik weinig gehoord. Misschien heeft dit ook wel te maken met het imago van de landbouw, het onderwerp van deze BNDR. We kijken naar wat wij kunnen doen en je kunt lezen over verschillende initiatieven zoals Trotse Jonge Boeren en Boeren van Nederland. Ook maak je in deze BNDR kennis met Marije Klever, onze nieuwe portefeuillehouder melkveehouderij.

Als laatste wil ik Colinda Bos bedanken voor haar inzet de afgelopen jaren voor NAJK en veel succes en plezier wensen bij haar nieuwe baan bij JEEN. Zij zorgde er onder andere voor dat NAJK vier keer per jaar dit schitterende magazine kon versturen. In december volgt gewoon weer een nieuwe uitgave, maar wel onder verantwoordelijkheid van een nieuwe eindredacteur. Colinda, bedankt!

Andre Arfman

NAJK-voorzitter