NAJK Internationaal

NAJK gelooft dat de Nederlandse landbouw niet op zichzelf staat maar opereert in mondiaal perspectief. Daarom organiseert NAJK informatieve activiteiten over internationale ontwikkelingen in de landbouw en is NAJK ook actief buiten onze landsgrenzen.

Of het nou gaat om belangenbehartiging in Brussel, ontwikkelingssamenwerking via adviesmissies, buitenlandse reizen betreft kennisuitwisseling en ketenontwikkeling of gewoon interessante en leuke internationale activiteiten voor jou en jouw AJK, NAJK Internationaal heeft veel te bieden. 

Op adviesmissie via Agriterra10logo_agriterra_groot

NAJK werkt al meer dan 15 jaar samen met Agriterra aan een betere toekomst voor jonge boeren in ontwikkelingslanden. Hoe? Door de kennis van NAJK-leden in te zetten. Kennisoverdracht van boer tot boer dus. Met een opdracht worden NAJK-leden ongeveer een week op pad gestuurd om advies te geven aan jonge boeren, boerenorganisaties en coöperaties in ontwikkelingslanden. Voorafgaand aan de opdracht wordt een duidelijke adviesvraag gesteld vanuit de boerenorganisatie in het ontwikkelingsland. Dat kunnen vragen zijn over belangenbehartiging, besturen van een vereniging, vaktechnische zaken en lobby. Het ontwikkelen van jongerenactiviteiten komt ook aan bod.

Wil jij ook je kwaliteiten inzetten voor de jonge boeren elders op de wereld, meld je dan aan als Agripooler bij Agriterra.

Lees meer >>>

country_airWereldboeren – buitenlandse reizen

NAJK vindt het belangrijk dat de Nederlandse agrarische jongeren over de eigen grenzen kijken om kennis en ervaring op te doen. Zo wil NAJK zijn leden deze mogelijkheid bieden door de organisatie van buitenlandse reizen. Komende jaren is het weer mogelijk om met NAJK op reis te gaan. De reizen worden iets anders ingevuld dan de voorgaande jaren. Er zijn kennisuitwisselingsreizen en reizen die in het teken staan van ketenontwikkeling. Jouw kennis en ervaring nemen we graag mee naar het buitenland. In het buitenland worden diverse bezoeken aan bedrijven en organisaties in de agrarische sector gebracht. Tijdens al deze bezoeken wordt er kennis uitgewisseld betreft; diverse agrarische sectoren, belangenbehartiging, ketenontwikkeling, invloed van klimaatsverandering en politieke invloed op de agrarische sector.

Lijkt het je interessant om aan een reis deel te nemen? Houd NAJK in de gaten!

Lees meer >>>

Jonge boeren in Europa

NAJK is samen met 31 andere jonge boerenorganisaties uit verschillende EU-lidstaten lid van CEJA. CEJA staat voor Conseil Européen des Jeunes Agriculteurs – de Europese Raad voor jonge boeren en heeft een kantoor in Brussel, vlakbij alle EU-instanties. In totaal zijn bijna 2 miljoen jonge boeren en tuinders binnen CEJA verenigd en via CEJA laten we onze stem horen aan beleidsmakers, politici en andere stakeholders binnen de Brusselse beleidsarena. Alle organisaties komen zeer regelmatig bij elkaar om de CEJA-positie vorm te geven.

CEJA vertegenwoordigt alle jonge boeren en tuinders uit alle sectoren. De Europese landbouw vergrijst en dit is zorgelijk. Slechts 6% van de boeren is jonger dan 35. In Nederland is dit plaatje zelfs nog somberder.

CEJA maakt zich sterk voor een goede toekomst van de Europese landbouw en vecht voor een Europees Landbouwbeleid dat de belangen van jonge boeren en tuinders ter harte neemt. We pleiten voor een pakket Europese maatregelen dat verdergaat dan alleen financiële steun. Het pakket moet onder andere ook gericht zijn op toegang tot grond en productierechten en moet vervroegde pensioenregelingen linken aan bedrijfsovernamesteun. Ook moeten er meer onderwijsmogelijkheden komen.

Naast goede contacten met Europese instanties, andere jongerenorganisaties en landbouwinstituten heeft CEJA ook regelmatig contact met wereldwijde organisaties zoals de FAO.

Meer info over CEJA kun je vinden op www.ceja.eu of lees What’s up CEJA?

Yes No