Peter Meedendorp in gesprek met Rutte, von der Leyen en de Croo

Dagelijks bestuurder bij NAJK en CEJA-voorzitter Peter Meedendorp ging namens CEJA in gesprek met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursala von der Leyen, demissionair premier Mark Rutte en de premier van België, Alexander de Croo rondom de boerenprotesten.

In onderstaande video en op Radio 1 (vanaf 2:10:17) legt hij uit waar deze gesprekken over gingen. Want: “Hoe kunnen we er nou voor zorgen dat we hier over een jaar niet weer staan?”

Nationale mesttafel
Een grote zorg voor veel jonge boeren in Nederland is de huidige situatie op de mestmarkt. In het overleg dat Peter Meedendorp heeft gehad met de Europese Raad, heeft hij de zorgen van jonge boeren neergelegd bij demissionair minister-president Mark Rutte. Daarnaast heeft NAJK-voorzitter Roy Meijer dezelfde zorgen ook aan de demissionair minister van LNV, Piet Adema, voorgehouden. Zowel Rutte als Adema hebben toegezegd dat er op hele korte termijn een mesttafel komt met minister Adema over de huidige mestproblematiek. Lees meer hierover in het artikel van de Telegraaf.

Europese jonge boeren protesteren voor een toekomst

Het Europees overkoepelend orgaan van jonge boeren, CEJA, heeft met alle leden een gezamenlijk statement over de protesten uitgebracht. Als lid van CEJA heeft NAJK het statement ondertekend. CEJA is solidair met de protesten die momenteel in veel lidstaten plaatsvinden, wat een legitieme uiting is van langdurige frustratie en het gevoel niet gehoord te worden. Vooral geen uitzicht op een toekomstperspectief in Europa is voor veel Europese jonge boeren een grote zorg. Daarbij roepen ze op tot vreedzame en constructieve acties.

In veel Europese lidstaten zijn de laatste tijd boerenprotesten gaande die elk aangewakkerd zijn door nationale thema’s, maar zich nu richten op Brussel en de Europese Unie. De druk op de landbouw is hoog. Kleine marges, toenemende wet- en regelgeving en administratieve complexiteit en hoge risico’s zorgen ervoor dat boeren in verschillende landen gaan protesteren. Onduidelijkheid over beleid stapelt zich op en in de verschillende landen is overal een ander punt wat de druppel in de emmer doet overlopen.

Ruimte voor jonge boeren
“In Europa is maar een klein deel van de boeren onder de 35 en een heel groot deel ouder dan 55 jaar. Het voortbestaan van de Europese land- en tuinbouw staat op het spel, terwijl onze sector een enorme geopolitieke strategische waarde heeft voor de Europese Unie. Om de toekomstige uitdagingen aan te gaan, is het nodig om hun de ruimte te geven om stappen te nemen en hen gemotiveerd te houden.” aldus Gerben Boom, portefeuillehouder internationaal.

Gebrek aan randvoorwaarden
In het statement heeft CEJA met haar leden daarom opgeroepen om de wanhoop van jonge boeren te horen, een brede strategie voor generatievernieuwing te maken en te zorgen voor een structureel gesprek over hoe we de stip op de horizon gaan bereiken. “De oplossing van al deze problemen ligt vooral in Brussel in plaats van Nederland. Hier wordt het landbouwbeleid gemaakt voor heel Europa. Europa wil wel dat we verduurzamen, maar heeft geen economisch plan om dit te  betalen en geen uitvoeringskracht om samen met ons beleid handen en voeten te geven. Jonge boeren willen stappen op duurzaamheid zetten, maar missen de middelen en randvoorwaarden om deze stappen ook daadwerkelijk te nemen”, stelt Boom.

Lobby NAJK
NAJK zal daarom druk blijven zetten op Brussel via zowel onze portefeuillehouder internationaal Gerben Boom als CEJA die ons vertegenwoordigt in Europa. Naast de lobby in Brussel is NAJK in Den Haag ook druk bezig om hier de zorgen van jonge boeren en tuinders neer te leggen. Het is afwachten waar de formatie mee komt.

Lees hier het hele statement van CEJA.

Gerben Boom bij Nieuwsuur
Maandag 29 januari was Gerben in de uitzending van Nieuwsuur om te praten over de protesten in Brussel. Kijk de uitzending hier terug.

Peter Meedendorp nieuwe voorzitter van Europese jonge boeren

Op dinsdag 27 juni is NAJK-er Peter Meedendorp verkozen tot voorzitter van de Europese Raad voor Jonge Boeren (CEJA), de Europese koepel van NAJK. In zijn nieuwe rol behartigt hij de belangen van twee miljoen jonge (toekomstige) boeren en tuinders.

Meedendorp, die sinds 2021 portefeuillehouder internationaal bij NAJK is, won de verkiezingsstrijd van tegenkandidaat Pol Devillers uit Frankrijk. Andere bestuursleden zijn de Zweedse Elisabeth Hidén, de Let Rūdolfs Pulkstenis, de Italiaan Matteo Pagliarini en de Oostenrijkse Katharina Schobersberger.

Samenwerking is essentieel
Koepel CEJA, voluit Conseil Européen de Jeunes Agriculteurs, telt 24 jonge boerenorganisaties en is een graag geziene en relevante belangenbehartiger bij de Europese instellingen. Meedendorp: “De samenwerking tussen deze Europese organisaties is essentieel voor het verdedigen van de belangen van jonge boeren en tuinders in de EU. Ik ben vereerd dat de leden mij het mandaat hebben gegeven met de uitdagingen van vandaag en morgen aan de slag te gaan.”

Stem jonge boeren
Volgens Meedendorp is Brussel dé plek om de toekomst van de landbouw vorm te geven en is de stem van de jonge boeren hierin heel belangrijk. “Landbouwbeleid mag niet worden gemaakt zonder de betrokkenheid van jonge boeren, die in de toekomst met dat beleid zullen werken“, legt hij uit. “Veel van de wetgeving waar we als boeren in Nederland mee te maken hebben, kent z’n oorsprong in Brussel. Ook de komende tijd staan er belangrijke dossiers op de Brusselse politieke agenda en met mijn voorzitterschap bij CEJA kunnen we als NAJK stevige inspraak leveren op het politieke debat in de EU.”

Nieuwe portefeuillehouder internationaal
Peter Meedendorp startte in december 2021 binnen het dagelijks bestuur van NAJK als portefeuille internationaal. Hoewel hij zich hier graag voor in blijft zetten, zal zijn nieuwe taak als CEJA-voorzitter veel tijd gaan kosten. Daarom zal hij een aantal taken binnen zijn NAJK-portefeuille neerleggen. NAJK gaat op zoek naar een aanvullende portefeuillehouder internationaal. Binnenkort komt de vacature hiervoor online.

Iris Bouwers vicevoorzitter CEJA

Iris Bouwers vicevoorzitter CEJA

Iris Bouwers heeft naast haar bestuursfunctie bij NAJK een zetel in het vijfkoppige bestuur van CEJA. Iris is vicevoorzitter en houdt zich onder andere bezig met directe betalingen en vergroening in het GLB en met internationale handel.