CDG Arable COP | Het weer werpt letterlijk haar vruchten af

Een paar weken geleden was er weer een bijeenkomst van de expert adviesgroep voor de Europese Commissie over granen, oliehoudende zaden en eiwithoudende gewassen (CDG Arable COP). Dit keer vond deze bijeenkomst niet fysiek plaats in Brussel, maar gewoon bij Joline Brouwers thuis, achter een beeldscherm. Hoewel ze in het begin best sceptisch was over zo’n virtuele bijeenkomst, bleek het eigenlijk best handig! Terwijl ze altijd met veel plezier afreist naar Brussel, scheelt het toch weer z’n 680 km en 1,5 dag aan tijd. Benieuwd wat er allemaal besproken is tijdens deze bijeenkomst? Joline neemt je mee langs alle belangrijke onderwerpen.

Verscheidenheid in nieuwe voorzitter(s)
De vergadering begon met de verkiezing van de nieuwe voorzitter en vicevoorzitters. Een akkerbouwer, een handelaar van goederen en de CEO van bietenverwerker Cosun werden gekozen. Dit geeft wel aan hoe divers de adviesgroep is. Verschillende organisaties zien de noodzaak om aanwezig te zijn bij deze adviesgroep om hun eigen belang bij de commissie neer te kunnen leggen. Als NAJK en CEJA proberen we tijdens de vergadering de belangen van jonge boeren, zoals de toegang tot land, krediet en productierechten, te waarborgen. Met hierbij als belangrijkste stip aan de horizon: ‘de toekomst voor jongeren op het platteland’.

Droogte zorgt voor recordproductie
Zoals altijd werd er ook gekeken naar de opbrengst van de gewassen (granen en maïs) of een mogelijke voorspelling hiervan. Dit keer werd er ook specifiek geëvalueerd over de weersomstandigheden van de afgelopen periode en vooruitgekeken naar die van de toekomst. Zoals we allemaal weten heeft in Nederland (en Frankrijk) de droogte veel negatieve effecten gehad op de groei van de gewassen. Toch was dit niet overal in Europa het geval. In Roemenië, de graanschuur van Europa, zijn juist deze weersinvloeden goed geweest voor de groei van de gewassen. Van de graanopbrengst wordt dit jaar dan ook een recordproductie verwacht. En ook buiten Europa werpt het weer letterlijk haar vruchten af. In Canada en China is er een hoge productie dit jaar.

De EU-biodiversiteit strategie – nog lang niet op koers
Joline Brouwers: “Nadat de Italiaanse collega ons meenam in zijn verhaal over de oplossingen en tools voor het beperken van risico’s bij het telen van maïs, sloten we af met het onderwerp ‘de EU-biodiversiteit strategie 2030’. Wat duidelijk is, is dat deze doelen nog lang niet behaald zijn en ook nog lang niet op koers liggen. Naar mijn idee is er gewoon geen gezond verstand gebruikt om in te zien dat de strategie nog veel te ver af staat van de realiteit. Neem bijvoorbeeld één van deze doelen; het totale gebruik van chemische pesticiden met 50% verminderen. De uitwerking hiervan op de praktijk is dat middelen te makkelijk verboden worden, zonder dat er goede alternatieven voor handen zijn. Daarbij hebben (jonge) boeren vaak helemaal geen kapitaalkracht om extra inspanningen te leveren als dit niet met geld wordt ondersteund. (Jonge) boeren moeten wel stimulansen krijgen, maar niet de extra verplichtingen. Dit slaat de innovatiekracht en ambitie van de (jonge) boer helemaal dood. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt.”

Kortom: ondanks de opstartproblemen tijdens deze online sessie, kun je via de chatomgeving goed aandachtspunten opperen, is er genoeg interactie en zijn er veel meer mensen aanwezig. Het is een korte maar praktische bijeenkomst waar de drempel om suggesties te doen door de chatfunctie lager ligt. Toch gaat er volgens Joline niks boven een gezonde dosis persoonlijk contact. Simpelweg elkaar in de ogen kunnen kijken en met elkaar praten over de jonge boeren en hun toekomst!


 

 

 

 

 

Een aantal NAJK leden neemt namens NAJK deel aan de Civil Dialogue Groups (CDG’s), dit zijn de adviesgroepen van de Europese Commissie. Joline Brouwers vertegenwoordigt NAJK in Brussel op het gebied van Arable COP’s (Cereals, Oilseeds and Protein Sectors). Ze vertelt graag over haar ervaringen en de onderwerpen die aan bod komen.