Vijf NAJK-leden brengen het geluid van de jonge boeren naar Europa

De adviescommissie van de EU is weer vernieuwd! Maar liefst vijf NAJK-leden nemen nu zitting in de adviescommissies van de Europese commissie. Zo hebben jonge boeren, naast andere stakeholders, een stem in het maken van beleid voor de agrarische sector. Deze week maakten de kandidaten vanuit NAJK kennis met elkaar.

Afgelopen juni ging NAJK op zoek naar jonge boeren met hart voor Europa, en dat waren er nog al wat! Uit de vele aanmeldingen is uiteindelijk een selectie gemaakt door de Europese Raad voor Jonge Boeren (CEJA). De leden van de adviescommissies, de zogenoemde Civil Dialogue Groups (CDG), voorzien de Europese Commissie twee keer per jaar van advies in Brussel.

Vijf NAJK-leden in adviescommissie EU
Na een selectie uit ruim 180 Europese jonge boer(inn)en zijn er vijf enthousiaste jonge agrariërs van NAJK geselecteerd. Hanko Blok uit Zeeland is gevraagd zitting te nemen in de Civil Dialogue Group (CDG) over suiker. Judith Vollering uit de provincie Utrecht is verantwoordelijk voor de CDG over melk. Timo Hubers uit Limburg neemt de CDG Pluimvee en eieren voor zijn rekening. De Overijsselse Jacquelien Lenferink houdt zich bezig met de internationale aspecten van landbouw en Evelien Drenth uit Groningen zal een zetel innemen in de CDG over rechtstreekse betalingen en vergroening.

Willem Voncken, dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille internationaal, is enthousiast: “Ik ben erg tevreden met dit resultaat. Nederlandse jonge boeren vanuit alle windstreken zullen de jonge boerenstem laten horen in Brussel. En dat is hard nodig! Het is goed om te zien dat we in zoveel verschillende sectoren vertegenwoordigd zijn.”