Djûke van der Maat

Djûke van der Maat

Fruitteelt | GAJK

“Innovatie is de manier om ons te kunnen onderscheiden. Andere landen kunnen misschien grotere volumes produceren dan wij en (soms) een vergelijkbare kwaliteit. Maar ze zijn niet zo innovatief, dat geeft ons een voorsprong. Innoveren moet je denk ik vooral zelf willen. We zijn allemaal ondernemer dus als we denken dat een innovatief idee meer opbrengt, ga je ermee aan de slag. Logisch toch?”

Doeko van ’t Westeinde

Doeko van ’t Westeinde

Akkerbouw | GrAJK

“De opkomst van GPS-technologie in de landbouw is een voorbeeld van innovatie die ik bewonder. Dit maakt niet alleen recht zaaien en planten mogelijk, maar zal steeds meer mogelijkheden bieden om plaatsspecifiek te monitoren en bij te sturen van perceelniveau naar plantniveau. Uiteindelijk zal het mogelijk moeten zijn om aan de hand van inhoudsstoffen in de plant een bemestingsplan op maat te kunnen maken. In principe vind ik dat we voldoende kansen krijgen om te innoveren. Het is alleen zo dat echte innovaties waar veel kapitaal en risico mee gemoeid zijn, niet van individuele ondernemers zullen komen.”

Ilse Verhoijsen

Ilse Verhoijsen

Varkens en vleeskuikens | LAJK

“De agrarische sector moet continu blijven ontwikkelen. Dit kan op verschillende manieren: het toepassen van een nieuw ras, het betrekken van de omgeving, het toepassen van nieuwe technische snufjes, maar ook compleet nieuwe stalconcepten die anders zijn dan dat we gewend zijn. Indien Nederland minder gaat innoveren verliezen we (op termijn) onze concurrentiepositie. Innovatie is een modewoord geworden. Vroeger waren er bijvoorbeeld ook technische problemen in de stallen en dan werd dit gewoon opgelost, zonder te beseffen dat men bezig was te ‘innoveren’. Waar het om gaat is dat we de vraag van morgen op proberen te lossen.”

Niek Groot Wassink

Niek Groot Wassink

Melkveehouderij | GAJK

“Innovatie is belangrijk, tijden veranderen en het vermogen om je tijdig te kunnen aanpassen aan de veranderende omgeving om je heen is en blijft van essentieel belang. We hebben te maken met tal van ontwikkelingen om ons heen, evenals concurrentie. Hierbij mogen en kunnen we niet stilstaan, al is het alleen om je license to produce te behouden. Door veranderende wet- en regelgeving moeten we innoveren en tegelijkertijd kunnen we hierdoor wereldwijd de concurrentie aan blijven gaan.”