PERSBERICHT: NAJK-symposium groot succes

Op 20 november 2014 organiseerde het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) het uitverkochte symposium ‘van Traditie naar Ambitie’ in Utrecht. Dit  symposium, speciaal georganiseerd voor jonge boeren en tuinders uit Nederland, stond in het teken van de rol van het gezinsbedrijf in de agrarische sector. Zowel Koningin Máxima als staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken waren bij het symposium aanwezig.

“We kijken terug op een geslaagde dag met een prachtig programma”, zegt Eric Pelleboer, voorzitter van NAJK. “Het is een uniek evenement geworden. Jonge boeren en tuinders, bedrijfsleven, wetenschap en beleidsmakers samen in gesprek over de toekomst van het agrarisch gezinsbedrijf in Nederland. Natuurlijk met als hoogtepunten het bezoek van Koningin Máxima.” Koningin Máxima kreeg tijdens het symposium het onderzoeksrapport ‘De toekomst van het agrarisch familiebedrijf’ overhandigd uit handen van de NAJK-voorzitter. Achter de schermen sprak Koningin Máxima met vijftien jonge boeren en tuinders over de uitdagingen die zij zien in hun toekomstig agrarisch ondernemerschap. “Wij voelen ons gesteund met de interesse en betrokkenheid van Koningin Máxima in de agrarische sector. Dat doet ons goed”, aldus Pelleboer.

Staatssecretaris Dijksma sprak tijdens het symposium over de belangrijke eigenschappen van jong ondernemerschap: “Om goed met veranderingen in de sector en het bedrijf om te kunnen gaan is het belangrijk om te blijven leren, kennis toe te passen waar nodig en flexibel mee te bewegen met de veranderingen”, aldus Dijksma tijdens het NAJK-symposium. Tevens benadrukte staatssecretaris Dijksma dat traditie in het agrarische bedrijf nooit stilstand mag betekenen. Aan het oudste agrarische familiebedrijf van Nederland reikte Dijksma een award uit. De prijs ging naar Erve Hiddink van familie Vrielink, hun boerderij stamt uit het jaar 1593.

Tijdens het symposium presenteerde Ilse Matser (lector Familiebedrijven op Hogeschool Windesheim) de onderzoeksresultaten van het onderzoek ‘De toekomst van het agrarische gezinsbedrijf’. Krijn J. Poppe (bedrijfseconoom en onderzoeker bij LEI Wageingen UR), Lianne Veenstra (agrarisch ondernemerscoach) en Nils den Besten (melkveehouder en coöperatiebestuurder) praatten in een deskundig drieluik over de ontwikkelingen van agrarische bedrijven. Jonge boeren Peter de Regt (akkerbouwer), Monique van de Wolfshaar-van Asten (varkenshouder) en Niek Groot Wassink (melkveehouder) gaven hun visie omtrent ‘van Traditie naar Ambitie’ toegespitst op hun eigen bedrijfsontwikkeling. Directielid van bierbrouwerij Bavaria, Jan-Renier Swinkels, vertelde over de ervaring en waarde van het familiebedrijf Bavaria. Dagvoorzitter Lars Sørensen praatte de dag op interactieve en enthousiaste wijze aan elkaar.

Tijdens het symposium kwam nadrukkelijk naar voren dat jonge boeren en tuinders nog steeds het gezinsbedrijf met veel passie en ambitie willen voortzetten. “Spreken en discussiëren over de rol van het agrarisch gezinsbedrijf is van belang voor de toekomst van de agrarische sector. Tijdens het symposium ‘van Traditie naar Ambitie’ is dit kritisch besproken en met een open blik benaderd”, aldus Pelleboer.

Het symposium ‘van Traditie naar Ambitie’ is mede mogelijk gemaakt door de partners van NAJK: Rabobank, DeLaval, FrieslandCampina, Flynth, Interpolis en ForFarmers Hendrix.

Bekijk de foto’s van het NAJK-symposium ‘van Traditie naar Ambitie’ op de Facebookpagina van NAJK.