Innovatiefonds voor telers beloont opnieuw drie teeltinnovaties

Op woensdag 30 november 2016 heeft het Innovatiefonds voor telers de winnende innovaties van het najaar 2016 bekendgemaakt. Dit gebeurde op het Innovatieplein van de Tuinbouw Relatiedagen bij Evenementenhal Venray. De hoofdprijs ging naar Henk Pol met zijn werkgang ondergronds strokenploegen. Het behoud van organische stoffen en minder uitspoelen van nutriënten overtuigden de jury om deze innovatie tot winnaar uit te roepen.

De ingezonden innovaties zijn beoordeeld op de mate van innovatie, implementeerbaarheid, verbetering van productie, innovatief vermogen en de inbreng van de ondernemer. “Akkerbouwers en tuinders zijn creatief in het bedenken van oplossingen voor hun bedrijf. Het Innovatiefonds wil deze innovatie stimuleren en hun expertise delen met anderen”, aldus Doeko van ’t Westeinde, voorzitter van het Innovatiefonds voor telers. Het Innovatiefonds voor telers heeft uit inzendingen drie innovatieve ideeën van telers beloond met een financiële stimulans.

Ondergronds strokenploegen

De eerste prijs van € 3.000,- ging naar Henk Pol met zijn werkgang ondergronds strokenploegen. Door 10 cm onder het maaiveld stroken te ploegen loopt een teler minder risico bij de maïsteelt. “Maïs wordt weerbaarder, blijft langer droog bij extreem nat weer en de draagkracht bij oogst is aanzienlijk beter”, aldus Henk Pol. “Ook zorgt deze werkgang ervoor dat er minder nutriënten uitspoelen en organische stoffen behouden worden. Hiermee bespaar je organische stof en is er meer bodemleven door minder structuurschade.”

Introductie zoete bataatteelt in Nederland

De tweede winnende innovatie komt van Joep van de Bool uit Neer. Met het ontwikkelen van de zoete bataatteelt in Nederland is Joep geselecteerd door de jury. “Alle zoete bataat die in Nederland verkrijgbaar is, wordt geïmporteerd uit het buitenland. In West-Europa en Nederland is het product erg populair geworden”, vertelt Joep van de Bool. “Wij hebben in 2014 op kleine schaal geëxperimenteerd met het telen van de zoete bataat in Nederland. Na dit succes hebben we onze proef in 2016 vergroot.” Met de financiële stimulans wil Joep van de Bool de teelt van de zoete bataat doorontwikkelen. Hij won hiermee € 2.000,-. Ook won hij de publieksprijs van € 750,-. De publieksprijs van het Innovatiefonds voor telers is de prijs voor de beste innovatie bij agrarische ondernemers in akkerbouw en tuinbouw, gekozen door het publiek.

Toekomstgerichte teeltoptimalisatie boomkwekerij

Stefan Even van Boomkwekerij Even uit Sinderen won de derde prijs van € 1.000,-. Door werkgangen in de teelt van solitaire heesters en bomen te combineren wil hij de teelt verduurzamen. “Dit willen we realiseren door een zitmaaier om te bouwen tot een multifunctionele machine voor de duurzame teelt met grasbanen”, aldus Stefan Even. “Deze machine moet, naast het maaien, onkruid bestrijden en kunstmest strooien. Op deze wijze worden drie werkgangen in één handeling uitgevoerd. Dit bespaart kosten en arbeid.” Bij de ontwikkeling van de machine zijn Agricult BV en SaalTech betrokken.

Met het Innovatiefonds wil NAJK met de partners Abemec, Agrico, Agrifirm Plant, BASF, Bayer Crop Science, Kwoot, OCI Agro en Syngenta, innovatie bij agrarische ondernemers in de akkerbouw en tuinbouw stimuleren. Ook in 2017 kunnen agrarische ondernemers hun innovaties indienen op www.innovatiefondsvoortelers.nl. De volgende openstelling loopt tot 15 mei 2017.