Wat deed NAJK voor jou in oktober, november en december?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, achtergrondinformatie en gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden, ontwikkelen trainingen en cursussen, regelen winacties en behartigen jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in oktober, november en december? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

 • Dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille melkveehouderij, Bart van der Hoog, schreef een column met als onderwerp ‘De toegevoegde waarde van melk zit de aankomende decennia in het verwaarden van bijzondere melkstromen’.
 • Op 5 oktober organiseerde NAJK samen met LTO Noord, LLTB, ZLTO en Agriterra de tweede agripoolbijeenkomst met als thema ‘Is er nog toekomst voor de coöperatie?’
 • Er was weer een openstelling van het innovatiefonds voor telers. NAJK stimuleert samen met negen organisaties uit het bedrijfsleven innovaties in de akker- en tuinbouw.
 • In januari organiseert NAJK een studiereis naar Uruguay. Geïnteresseerden konden zich opgeven voor deze interessante reis.
 • De provinciale AJK’s gingen met elkaar de strijd aan in de provincieBATTLE.
 • NAJK heeft zich aangesloten bij het Comité Gras van Netwerk GRONDig. NAJK geeft input om meer realiteit aan te brengen in de grondgebondenheidsdiscussie die er is.
 • Dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille melkveehouderij, Bart van der Hoog, schreef een column met als titel ‘Melkveehouders, ga online!’
 • NAJK-voorzitter, Andre Arfman, gaf een presentatie voor een groep Zuid-Koreaanse studenten van het voortgezet onderwijs. De studenten zijn toekomstige boeren en zij zijn gekozen tot de besten van het jaar.
 • Het project Boer zoekt Boer van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is op 19 oktober gekozen tot best Europese jonge boeren project. Dit gebeurde tijdens het vierde EPP European Congres of Young farmers in Brussel.
 • NAJK stond met een stand op de RMV en LIV in Hardenberg. Naast veel bestaande contacten hebben we ook veel nieuwe leden mogen verwelkomen.
 • Op de beurzen heeft NAJK weer verschillende stands ‘jongeboerproof’ gekeurd.
 • Dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille bedrijfsovername, Sander Thus, schreef een column over toegang tot land. Sander Thus schrijft een serie van drie columns over de top drie behoeften van jonge boeren en tuinders.
 • NAJK gaf 50 toegangskaarten weg voor Agritechnica 2017. Agritechnica is een tweejaarlijkse beurs in Hannover waar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van machines, elektronica en trekkers gepresenteerd worden.
 • NAJK heeft in samenwerking met Movares een enquête uitgezet waarmee jonge ondernemers inzicht in hunzelf en hun eigen verdienmodel konden krijgen.
 • NAJK heeft Carola Schouten als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verwelkomt met een brievenbus vol welkomstkaarten van jonge boeren en tuinders. De kaarten zijn aangeboden op de jubileumdag van NAJK.
 • Voor de vierde keer organiseert NAJK samen met veredelaar Limagrain (LG) de MaïsChallenge. De MaïsChallenge is een wedstrijd waarbij jonge boeren met elkaar de strijd aangaan wie het beste maïs kan telen. Er wordt via diverse masterclasses kennis toegereikt, die gelijk in de praktijk toegepast moeten worden. De focus in 2018 is bodem en milieu.
 • Dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille bedrijfsovername, Sander Thus, gaf een presentatie over NAJK voor een groep Zuid-Koreanen.
 • NAJK heeft de cursus ‘Help, ik ben werkgever!’ onder de aandacht gebracht van leden.
 • Rabobank heeft in samenwerking met NAJK een nieuwe visie op de melkveehouderij opgesteld. De nieuwe visie heet ‘melken in de nieuwe realiteit’.
 • De Europese Commissie had een enquête uitgezet met betrekking tot de positie van boeren in de voedselvoorzieningsketen. NAJK heeft de jonge boeren en tuinders opgeroepen de enquête in te vullen.
 • Er heeft een artikel in de Boerderij gestaan over bedrijfsovername. Boerderij interviewde dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille bedrijfsovername, Sander Thus, hiervoor.
 • Vanaf 4 december 2017 tot en met 15 januari 2018 is het mogelijk de subsidie Jonge Landbouwersregeling (JOLA) 2017 aan te vragen. NAJK heeft zich afgelopen periode ingezet voor een verbeterde openstelling ten opzichte van 2016.
 • NAJK gaf verschillende workshops over weidegang op de Aeres MBO Barneveld.
 • NAJK stond op de RMV in Gorinchem. Net als in Hardenberg zijn ook daar weer verschillende stands ‘jongeboerproof’ gekeurd.
 • Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft bekendgemaakt 5 miljoen te investeren in het bedrijfsovernamefonds. De jarenlange lobby van NAJK voor extra ondersteuning na opvolging van agrarische bedrijven is hiermee succesvol gebleken.
 • Op 2 december 2017 organiseerde het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) de inspiratiedag ‘Welke richting ga jij op met jouw bedrijf?’ ter ere van het 40-jarig jubileum van NAJK. Naast vele jonge boeren en tuinders was ook minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, bij het jubileum van NAJK aanwezig.
 • Karin Harink is verkozen tot de beste jonge PitchBoer(in) 2017! Dit gebeurde tijdens de finale van Oogsten met een goed verhaal op de inspiratiedag van NAJK. De deelnemers van Oogsten met een goed verhaal volgden een intensieve pitchtraining onder leiding van pitch expert Gijs Nillessen. Het traject is mogelijk gemaakt door Rabobank.
 • De nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten sprak op de jubileumdag van NAJK op 2 december.
 • NAJK publiceert de blogs van Susan Drion over nieuwe financieringsvormen in de landbouw.
 • De aflopen twee jaar hebben Hogeschool Windesheim, Aeres Hogeschool Dronten, LTO Noord en NAJK samen praktijkgericht onderzoek gedaan naar de familiaire aspecten rondom agrarische bedrijfsopvolging. Op 7 december werden de resultaten gepresenteerd tijdens het congres ‘bedrijfsopvolging: project met de hele familie’.
 • Dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille bedrijfsovername, Sander Thus, ontving een Agriterra medewerker uit Vietnam op zijn varkens- en akkerbouwbedrijf.
 • In december kwam de BNDR uit met als thema ‘ondersteuning jonge boeren en tuinders’. Heb jij deze BNDR niet gehad? Controleer dan of je goed in het ledensysteem staat.
 • Mart Roodbeen won het NAJK-bierpakket met zijn ingezonden foto.
 • Boerderij interviewde de tweede NAJK-voorzitter die NAJK heeft gehad, melkveehouder Zeger Stappershoef.
 • Het dagelijks bestuur van NAJK wenst namens NAJK iedereen goede feestdagen en een onvergetelijk, leerzaam en ondernemend 2018!

 

Wat zal NAJK voor jou doen in januari?

Natuurlijk zal in januari ook veel door NAJK worden georganiseerd. Lees het laatste nieuws op de NAJK-website. Hierbij alvast een voorproefje:

 • In januari 2018 start NAJK samen met maïsveredelaar Limagrain de MaïsChallenge. Zo’n 50 jonge boeren gaan in 2018 de strijd met elkaar aan wie het beste maïs kan telen. Er wordt via diverse masterclasses kennis toegereikt, die gelijk in de praktijk toegepast moet worden. De focus in 2018 is bodem en milieu.
 • 10 jonge boeren en tuinders gaan tijdens een LTO-bijeenkomst in gesprek met Eurocommissaris Hogan en landbouwminister Schouten over het nieuwe GLB.
 • NAJK-voorzitter, Andre Arfman, levert namens NAJK input bij de CEJA-vergadering. CEJA is het overkoepelend orgaan van alle Europese jonge boeren.
 • Dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille bedrijfsovername, Sander Thus, gaat op diverse plekken in het land met jonge boeren en tuinders in gesprek over de invulling van het jonge boerenfonds dat door het ministerie van LNV beschikbaar is gemaakt.
 • NAJK levert input tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over het 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn.
 • Dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille bedrijfsovername, Sander Thus, spreekt op de Biobeurs over het NAJK-project boer zoekt boer.
 • NAJK-voorzitter gaat met de Nederlandse delegatie naar de Grune Woche.
 • In januari gaat NAJK met een groep jonge boeren en tuinders naar Uruguay om meer te leren over de land- en tuinbouw daar.