Rond 8 uur vertrokken we uit het hotel in Montevideo, waarna we na anderhalf uur rijden aankwamen bij Alessandro Mietto in Libertad.

Alessandro is akkerbouwer en bewerkt 1200 ha, waarvan 800 in eigendom. Het is een familiebedrijf wat zijn vader begonnen is. Hij plant 250 ha aardappelen voor consumptie jaarrond. Zomers verbouwt hij 400 ha korrelmais en 400 ha sojabonen, in de winter tarwe, gerst en haver.

Het bedrijf van Alessandro is gevestigd langs de rivier, hier zijn de beste akkerbouwgronden van Uruguay met prijzen van 15.000 tot 20.000 dollar per ha. Dit komt vanwege de goede grond en dat er water in de grond aanwezig is wat goede opbrengsten mogelijk maakt.

De poters voor de 250 ha aardappelen teelt hij deels zelf (50%), de rest word direct gekocht in Canada, USA, UK, Frankrijk en Nederland. De ene helft wordt tussen 15 december en 15 maart gepoot, de andere helft tussen 15 juli tot 15 september. Hierdoor heeft hij jaarrond aardappelen te verkopen aan de lokale markt. De opbrengst is tussen de 25 en 45 ton. De verkoopprijs is ongeveer 70 euro per 100 kg.

De meeste aardappels worden door middel van druppelirrigatie bevloeid. In de zomer alles in verband met de droogte, in de winter 40% omdat het dan natter en kouder is. Alessandro hanteert een rotatie van 1 op 3 / 4. Alessandro heeft 20 mensen vast in dienst, daarnaast huurt hij 30 mensen in tijdens de oogst.

In Uruguay wordt 5000 ha aardappelen verbouwd door 150 akkerbouwers, 80% van dat areaal wordt door 15 akkerbouwers gedaan. De rijen staan 80 cm uit elkaar, de poters worden 25 a 30 cm uit elkaar gepoot.

Allessandro wil in de toekomst een eigen bewaarloods voor aardappelen bouwen en aardappelen verwerken tot kant en klare producten, om zo de tweede keus aardappelen te verwaarden.

Na het zien van de velden en de gewassen stond er een heerlijke lunch klaar die Alessandro voor ons had laten bereiden.

Na de lunch zijn we vertrokken naar melkveehouder Alvaro Lepido. Hij is 56 jaar en runt een melkveebedrijf met 800 melkkoeien, 700 jongvee en 300 vleesvee. Op jaarbasis produceert hij 4 miljoen kg melk met 4,5% vet, 3,7% eiwit. Hij heeft kruisling koeien, Holstein x Jersey. Tussen februari en april heeft hij de afkalfpiek, dit past mooi in het patroon van het grazen in het veld.

Alvaro heeft 1200 hectare grond in gebruik, waarvan hij 800 ha voor melkvee gebruikt, 300 voor de sojateelt en 100 om het vleesvee te beweiden. Voor de melkvee teelt hij Engels raaigras , luzerne, klaver en sorghum. In totaal werken er 13 mensen op het bedrijf. Jesus is de hoofdmanager.
Er wordt 2x per dag gemolken. Rond half 12 ‘s ochtends en half 12 ‘s avonds, omdat ‘s avonds de stroom 66% goedkoper is. Een melkbeurt duurt 4 uur. De kostprijs is 28 dollar per 100 kg, en brengt momenteel 35 dollar per 100 kg op.

Op het jongvee gebruikt hij sperma van Jerseystieren, dit omdat deze nog niet groot genoeg zijn voor Holstein. Op de koeien gebruikt hij Holstein. Sperma word gekocht in Nederland (CRV) en Nieuw Zeeland.

We kregen van Alvaro een tour over zijn bedrijf. We begonnen bij de melkstal en melkvee. De gewassen, droge koeien, jongvee en vleesvee zijn we langsgegaan met drie auto’s, een deel van ons in de bak achterin.

We hebben een interessante dag gehad, veel gediscussieerd met de boeren en veel gezien. We hebben een heldere blik gekregen van de melkveehouderij en akkerbouw in Uruguay van deze personen.

Begin van de avond zijn we vertrokken naar ons volgende hotel, in Punta del Este.

Otto en Gidion