NAJK is woedend over de gebeurtenissen in Boxtel

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) heeft met verbijstering kennisgenomen van de gebeurtenissen die maandag 13 mei in Boxtel hebben plaatsgevonden. Bij de bezetting van een varkensstal door ruim honderd activisten zijn mens en dier blootgesteld aan onverantwoorde risico’s. Tim van der Mark, varkenshouder en portefeuillehouder intensief: “Boeren werken met hart en ziel aan hun bedrijf, acties als deze zijn respectloos en raken ons hard.”

Boeren en hun families moeten zich veilig kunnen voelen op en rond hun eigen erf. NAJK vindt het alarmerend dat de aanwezige autoriteiten pas na elf uur ingrepen bij de dreiging in Boxtel, terwijl een Kamermeerderheid zich eerder dit jaar uitsprak over het feit dat bedreiging en intimidatie van boeren in Nederland keihard aangepakt moeten worden. Dit soort acties zijn onacceptabel.

Gevolgen

Naast de gevolgen van intimidatie en inbraak op het privéterrein van de boer zijn er ook andere gevolgen die deze actie kan hebben. Van der Mark: “Het illegaal betreden van een varkensstal kan niet. Nederlandse varkenshouders houden zich aan strenge hygiënische voorzorgsmaatregelen, wanneer men zich hier niet aan houdt kan dit vergaande gevolgen hebben. Tachtig procent van de actievoerders kwam uit Oost-Europa en België, waar de Afrikaanse varkenspest heerst. Dit kan ertoe leiden dat deze varkens geruimd moeten worden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal hier uiteindelijk een beslissing over moeten nemen.”

“Boeren voelen zich bedonderd”

Nederlandse boeren zetten zich iedere dag in voor de productie van kwalitatief hoogwaardig voedsel. “Jonge boeren voelen zich bedonderd. Als boer houd je je aan alle wetten en regels ten behoeve van dierenwelzijn en -gezondheid, en vaak zelfs meer dan dat, en dan nog is dit het gevolg. De activisten die de inbraak en bezetting hebben veroorzaakt, lopen deels weer vrijuit. Dat steekt.” Aldus Tim van der Mark.

Voorkomen in de toekomst

NAJK is op zoek naar verbinding en wil graag in gesprek met verschillende NGO’s en burgers om dergelijke acties zoals in Boxtel in de toekomst te voorkomen! Jonge boeren willen nieuwe kansen in de sector vinden en transparant laten zien wat er gebeurt op een boerenbedrijf. Andre Arfman, voorzitter NAJK: “Wat er gisteren is gebeurd in Boxtel mag nooit meer plaatsvinden. NAJK wil daarom ook in gesprek met minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie).”