Een geslaagde Masterclass MaïsChallenge

Afgelopen vrijdag was het zover! Ruim 60 deelnemers van de MaïsChallenge, zowel veehouders als scholenteams, reisden af naar Lochem om een coronaproof Masterclass bij te wonen. De ‘best practices’ uit de praktijk werden besproken, ‘tips en tricks’ werden gedeeld en de deelnemers zijn door middel van workshops klaargestoomd voor het naderende slotoffensief.

Rond 10:30 uur druppelden de eerste deelnemers binnen, waarbij het ochtendprogramma van start kon gaan. In de terugblik van Jos Groot Koerkamp (Limagrain) werden de weerplaatjes van de afgelopen maanden, met hete nachten en weinig neerslag, nog even opgehaald en Bob Keurentjes (ForFarmers) friste de aandachtspunten rondom het oogsten op.

Grote verschillen
Bij binnenkomst leverde elke deelnemer vijf maïsplanten in die door Limagrain ter plekke gehakseld en geanalyseerd werden. Uit deze testen kwam naar voren dat de afrijpingsverschillen tussen Noord- en Zuid-Nederland erg groot zijn. In Noord-Nederland wordt vooral voor vroege rassen gekozen welke met een droge stofpercentage van ruim in de dertig procent al bijna oogstrijp blijken te zijn. Over één à twee weken zal de maïscampagne voor de deelnemers uit het noorden in volle gang zijn, terwijl de deelnemers uit Zuid-Nederland, met droge stofgehaltes van ruim in de twintig procent, nog een paar weken langer zullen moeten wachten.

Het veld in
Na de lunch ging Jan Roothaart (Limagrain) in op de eigenschappen flint en dent, de extreme omstandigheden van dit jaar en de yield gap, het thema van deze MaïsChallenge editie. Vervolgens verplaatste de Masterclass naar een demoveld van Limagrain tussen Laren en Lochem en mochten de deelnemers het veld in. Verspreid over hun eigen groepen kregen de maïsexperts in wording nog meer informatie over de maïsplant, de verschillende rassen en de Maïsmanager-app, waarmee je het juiste oogstmoment kunt bepalen.
De aanwezige deelnemers hebben punten kunnen verdienen met hun aanwezigheid en een aantal opdrachten voorafgaand aan de Masterclass. De strijd is echter nog lang niet gestreden! De meeste punten zijn namelijk te verdienen rondom de oogst en het in- en uitkuilen. De winnaar zal naar verwachting begin 2021 bekend worden gemaakt.