Boerenkansen

NAJK & Bionext maken jongeren wegwijs in kringlooplandbouw

NAJK heeft, samen met Bionext, een nieuw project over kringlooplandbouw ontwikkeld: Boerenkansen. Aan de hand van prikkelende workshops hopen we de bewustwording en het actief handelen rondom kringlooplandbouw onder toekomstige boeren en erfbetreders te verhogen.

In alle agrarische sectoren vindt een transitie plaats. Jonge boeren zijn de toekomst: ze zijn leergierig, creatief en willen over veertig jaar nog boeren. Zij vinden het belangrijk dat de reguliere en biologische landbouw meer met elkaar in contact komen, van elkaar leren en er zodoende een langdurig netwerk ontstaat. Het doel van het project is dan ook om de bewustwording en het actief handelen rondom kringlooplandbouw onder deze jonge ondernemers te verhogen.

Welke stap zet jij?

Door onderling kansen en uitdagingen door te nemen, kunnen er kritische vragen gesteld worden en kan men op elkaar reflecteren. Er is advisering, herkenning en uitwisseling van ervaringen. Door middel van workshops en bijeenkomsten die plaatsvinden op een boerenbedrijf, in een zaal of online, leer je van collegaboeren, onderzoeker of adviseurs. Tijdens deze workshops gaat het om de interactie: dus niet alleen luisteren, maar zelf een mening vormen door het gesprek aan te gaan. Wij willen de jonge ondernemers ondersteunen, zodat zij een brede blik ontwikkelen en worden uitgedaagd om stappen te zetten richting kringlooplandbouw.

Boek nu!

Als AJK of klas van een mbo- of hbo-opleiding aan de slag met kringlooplandbouw? Wees welkom bij één of meer van onze workshops!

Wat? Workshops over kringlooplandbouw
Wie? Voor jouw AJK/JAV of klas
Wanneer? Te boeken tot en met 31 mei 2024
Kosten? Geen
Interesse? Stuur een mailtje naar mholtland@najk.nl

Marjan Holtland

Projectmedewerker / -leider

mholtland@najk.nl

030-2769875

Workshops

Binnen dit project wordt momenteel een divers programma aan workshops ontwikkeld, die per sector aangeboden zullen worden. De eerste workshops worden afgetrapt op de BioKennisweek en zijn daarna voor iedereen aan te vragen. Onderstaand de eerste workshops, deze zullen in de loop der tijd verder worden aangevuld.

Het team achter Boerenkansen

Voor dit project werkt NAJK samen met Bionext. Bionext is de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding en behartigt de belangen van haar leden: de biologische ondernemers (boeren, telers, handel, verwerkers en speciaalzaken).

Het enthousiaste team van Boerenkansen stelt zich graag aan je voor!

Wie zijn wij?
  • Gerdine Kaptijn werkt sinds 2018 als projectleider bij Bionext en is verantwoordelijk voor de melkvee- en melkgeitenhouderij. Daarnaast houdt ze zich bezig met het nieuwe GLB en het mestbeleid. Naast haar werk bij Bionext vertegenwoordigt Gerdine Nederland als raadslid bij IFOAM OE, de Europese overkoepelende organisatie voor biologische voeding en landbouw
  • Leonie van der Velden maakt sinds 2014 deel uit van het Bionext Marketing & Communicatie-team. Samen met haar collega’s bedenkt zij creatieve campagnes, schrijft Greenpapers over inhoudelijke thema’s en voert de communicatie uit van projecten met zeer diverse onderwerpen.
  • Christel Klok neemt sinds september 2019 de communicatieve werkzaamheden van NAJK en de bijbehorende projecten onder haar hoede. Bij deze functie kan ze niet alleen haar creatieve ei kwijt, ook de connectie met het boerenleven maakt het een mooie match.
  • Marjan Holtland, opgegroeid op een melkveebedrijf in de Noordoostpolder, is sinds mei 2022 werkzaam bij de NAJK als projectmedewerker. Ze houdt zich binnen de organisatie bezig met verschillende projecten waaronder: BoerVeilig, het Ketenbeleid van de Fryske Marren, de organisatie van de Studiereis Varkenshouderij en daar komt het project Boerenkansen nu bij.
  • Gerjanne van Esveld, melkveehouder in Putten, combineert haar kennis van de sector met het werken als projectleider van verschillende agrarische projecten bij NAJK.