Wei & Maatschappij

Gastlessen voor jouw AJK / opleiding

De interesse voor beweiden groeit. Jonge boeren staan steeds vaker voor de keuze om de koeien meer te weiden en hoe dit zo optimaal mogelijk te doen. Hoe sta jij tegenover weidegang? Wij als NAJK bieden met het project Wei en Maatschappij workshops aan over beweiding en graslandbeheer. Wil jij je verdiepen in weidegang? Lees dan snel verder!

Workshop 1: Beweiden kan altijd

Tijdens de workshop ‘Beweiden kan altijd’ leer je de ins en outs van weidegang. Ontdek op een interactieve manier of beweiden ook voor jou interessant is. Deze workshop is voor AJK-leden en mbo- en hbo-studenten. Dit kan bij iemand thuis op de boerderij, een gastbedrijf of bij jullie op school. Informeer naar de mogelijkheden en stem de inhoud af met de projectmedewerker. Weidegang is een breed begrip, dus de mogelijke thema’s zijn ook breed georiënteerd. Je kunt een selectie kiezen uit de volgende onderwerpen:

  • Beweiden of opstallen?
  • Robot en weiden
  • Beweidingssystemen
  • Beweidingsplan
  • Graslandgebruikskalender
  • Grassen
  • Maatschappij, politiek en markt

Workshop 2: Beweiden in de praktijk

Een aanvulling op ‘Beweiden kan altijd’ is de workshop ‘Beweiden in de praktijk’. In ‘Beweiden in de praktijk’ ga je aan de slag met vragen zoals: ‘Ik start met weiden, welk beweidingsysteem kies ik?’ of ‘hoe optimaliseer ik mijn rantsoen met weidegang?’ Er is ook de mogelijkheid om deze aanvullende workshop anders in te steken, bijvoorbeeld door in groepjes een adviesrapport te schrijven voor een agrarisch ondernemer.

Workshop 3: Mastergrass

Heb jij de workshop ‘Beweiden kan altijd’ gevolgd en wil jij een verdiepingsslag maken op het gebied van graslandbeheer en (mineralen)management? Volg dan deze verdiepende workshop met jouw AJK! Om jouw bedrijf duurzaam te ontwikkelen, moet je als jonge veehouder niet alleen kennis hebben van beweiding. De samenhang met graslandbeheer en de bedrijfskringlopen is ook erg belangrijk. Kennis van graslandbeheer en (mineralen)management is noodzakelijk om belemmeringen rondom weidegang weg te nemen. Denk hierbij aan onderwerpen als graslandmanagement, grondgebonden groei, kringloopwijzer, etc. Kortom: Mastergrass zorgt voor een interessante verdiepende workshop voor jouw AJK. Deze cursus wordt voor een dagdeel aangeboden, eventueel met een expert. Voor meer informatie en mogelijkheden kun je contact opnemen met Roos Roeleveld.

Roos Roeleveld

Projectmedewerker / -leider

rroeleveld@najk.nl
030-2769843

Wat? ‘Beweiden kan altijd’, ‘Beweiden in de praktijk’ of ‘Mastergrass’
Wie? Boek deze workshop nu met jouw AJK of jouw opleiding
Kosten? Geen
Interesse? rroeleveld@najk.nl