Wei & Maatschappij

Gastlessen voor jouw AJK / opleiding

De interesse voor beweiden groeit. Jonge boeren staan steeds vaker voor de keuze om de koeien meer te weiden en hoe dit zo optimaal mogelijk te doen. Hoe sta jij tegenover weidegang? Wij als NAJK bieden met het project Wei en Maatschappij workshops aan over beweiding en graslandbeheer. Wil jij je verdiepen in weidegang? Lees dan snel verder!

Algemene workshop: Beweiden kan altijd

Tijdens de workshop ‘Beweiden kan altijd’ leer je de ins en outs van weidegang. Ontdek op een interactieve manier of beweiden ook voor jou interessant is en op welke manieren je dit in kunt vullen. Weidegang is een breed begrip, dus er zijn verschillende thema’s te koppelen. Je kunt een selectie kiezen uit de volgende onderwerpen:

  • Beweiden of opstallen?
  • Robot en weiden
  • Beweidingssystemen
  • Beweidingsplan
  • Graslandgebruikskalender
  • Grassen
  • Maatschappij, politiek en markt

Najaarsworkshop: Hoe benut ik mijn herfstgras?

Speciaal voor het herfstseizoen heeft NAJK een afgepaste gastles ‘najaarsbeweiding’ ontwikkeld. Hierbij staat de vraag centraal: ‘Hoe benut ik mijn herfstgras?’. Een leuke én leerzame gastles die de agrarische scholieren inzicht geeft in mogelijkheden om beweiding en voederwinning in dit jaargetijde te verbeteren. Hierbij worden tips gegeven voor nabeweiding, veelvoorkomende ongemakken en het smakelijk houden van het herfstgras.

Winterworkshop: Hoe bereid ik mij voor op een nieuw beweidingsseizoen?

Het eind van het weideseizoen is een goed moment om het graslandgebruik in het afgelopen jaar te evalueren, te beoordelen of het grasland klaar is voor de winter én om vooruit te blikken op de rol van het grasland in het nieuwe (weide)seizoen. Deze elementen komen terug in de winterworkshop.

Roos Roeleveld

Projectmedewerker / -leider

rroeleveld@najk.nl
030-2769843

Boek nu!

De gastlessen/workshops zijn geschikt voor mbo en hbo klassen, waarbij de thema’s naar wens kunnen worden aangepast. Er zijn verschillende mogelijkheden voor verdiepende workshops als aanvulling op de basisworkshops. Informeer naar de mogelijkheden en stem de inhoud af met de projectmedewerker.

Wat? Gastles/workshop over grasland en beweiding (al dan niet seizoensgebonden).
Waar? De gastles/workshop op school worden gegeven, maar ook bij iemand thuis op de boerderij of op een gastbedrijf.
Wanneer? De gastlessen/workshops zijn vanaf nu t/m december 2024 aan te vragen.
Tijdsduur? Gezamenlijk af te stemmen.
Kosten? Geen; NAJK geeft kosteloos een passende gastles/workshop en levert de materialen.
Interesse? Stuur een mail naar rroeleveld@najk.nl of bel naar 06-82159594.