Vijftien NAJK-leden vertrekken op studiereis naar China

Vijftien jonge boeren krijgen van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) de kans om tijdens een intensieve studiereis meer te weten te komen over de land- en tuinbouw in China. De groep Chinareizigers vertrekt op donderdag 28 mei 2015.

De groei van de economie brengt nieuwe uitdagingen mee voor China, zeker op het gebied van landbouw, grondstoffen en voedsel. Door de toegenomen welvaart gaat de Chinese consument meer eisen stellen. Gezond en luxe voedsel, voedselzekerheid en het milieu zijn belangrijke vraagstukken geworden. China omvat met 1,4 miljard mensen 22 procent van de wereldbevolking. Toch heeft het land slechts beschikking over 7 procent van het wereldwijde landbouwareaal. Mede daardoor kijkt China zelf ook uitdrukkelijk over zijn grenzen heen.

Programma

In tien dagen bezoekt de groep NAJK-leden in China veel agrarische en verwerkende bedrijven, maar ook consumentenmarkten. Op een grote landbouwbeurs wordt deelgenomen aan een seminar, georganiseerd door de Nederlandse ambassade en enkele grote bedrijven uit de Nederlandse Agribusiness zoals Rabobank en FrieslandCampina. Daarnaast bezoekt de groep een breed spectrum van landbouwbedrijven actief in de melk-, vlees,- groente-, aardappelproductie, verwerking en afzet. Er wordt gesproken met zowel kleinschalige als grootschalige boeren en er wordt onderzocht wat de Nederlandse en Chinese landbouw voor elkaar kunnen betekenen. Onderweg en na thuiskomst op 8 juni deelt de groep hun opgedane ervaringen via blogs en social media en door ervaringsverhalen te vertellen op bijeenkomsten. Houd www.najk.nl in de gaten voor de laatste updates van de studiereis naar China.