“New Holland biedt mij de beste kwaliteit voor een goede prijs”

Samen met zijn ouders zit Jan (22) in maatschap Van der Ploeg-Rispens. Met zijn drieën runnen ze een gemengd bedrijf met graan- en suikerbietenteelt, opfok leghennen en loonwerk in het Friese Kollumerpomp. Al drie generaties lang is de familie Van der Ploeg vaste klant bij Bakker-Ulrum, de New Holland dealer uit Groningen.

Op het bedrijf van Van der Ploeg staat een New Holland Maaidorser CSX 7050, een New Holland T7.210, een T6090 en een T6030. “Al onze trekkers zijn van New Holland”, vertelt Jan trots. De T7.210 wordt gebruikt voor zaaiwerkzaamheden. “Dat is een vario, daarmee kan ik bij het zaaien de ideale rijsnelheid opzoeken”, legt Jan uit. De T6090 gebruiken vader en zoon hoofdzakelijk voor het ploegwerk. De lichtste trekker van Van der Ploeg is de T6030. Deze wordt voornamelijk ingezet bij spuitwerkzaamheden. “Aan deze trekker zit een voorlader. Handig voor het vullen van de zaaimachine of het laden van kippenmest”, vertelt de bedrijfsopvolger.

Beste kwaliteit, goede prijs

Afgelopen jaar hebben Jan en zijn vader de T7.210 aangeschaft. Voor de aanschaf van deze trekker heeft Jan verschillende merken uitgeprobeerd. “Als nieuw bedrijfshoofd wilde ik ook eens andere trekkermerken proberen. New Holland bood mij de beste kwaliteit voor een goede prijs”, vertelt Jan. In vergelijking met andere merken vond Jan dit merk zeer gebruiksvriendelijk: “De New Holland heeft een hele logische bediening.”

SideWinder armsteun

Met betrekking tot de bediening is Van der Ploeg zeer te spreken over de SideWinder armsteun. Met deze armsteun zijn de gashendel, transmissie en hydrauliek makkelijk te bedienen. Evert Oostema, Sales Manager bij Bakker-Ulrum en al meer dan tien jaar contactpersoon van de familie Van der Ploeg, zegt over de SideWinder armsteun: “Boeren zitten soms hele dagen op de trekker. Een goede zithouding is daarbij van belang. Met de armsteun van New Holland heeft de boer de belangrijkste bedieningen binnen handbereik en hoeft hij geen vreemde houding aan te nemen.”

Gunstig brandstofverbruik

“Door de nieuwe FPT-motoren zijn de machines van New Holland zeer zuinig in het brandstofgebruik”, vertelt Oostema. “Ik heb een klant gehad die een besparing had van maar liefst 13 liter per uur.”

Fast Steer

Op twee van de drie trekkers van Van der Ploeg zit het Fast Steer-systeem. De Fast Steer, die eruit ziet als een ring in het stuur, maakt snellere en minder vermoeide draaibewegingen met volledige stuuruitslag mogelijk. “Als ik de Fast Steer activeer, dan geef ik een klein tikje tegen het stuur en de trekker maakt automatisch een volledige draai”, legt Jan uit. “De Fast Steer is ideaal bij het steken op de kopakker. Als ik op een trekker zit die het niet heeft, dan mis ik het direct”, aldus Jan.

Onderling banden uitwisselen

Alle banden van New Holland machine zijn onderling uit te wisselen. Dit vindt Van der Ploeg een groot pluspunt: “We hebben drie trekkers en een combine met dezelfde wielsteek. Alle banden zijn onderling uit te wisselen”, vertelt Jan. “Zo hebben we onder de combine 90 centimeter brede banden. In het najaar komen die onder de New Holland T7.210 voor de zaaiwerkzaamheden.”

Nauwkeurig GPS-systeem

New Holland staat bekend om zijn zeer nauwkeurige GPS-systeem. Real Time Kinematic (RTK) is een technologie die werkt met een nauwkeurigheid van 2,5 centimeter. Toch maken vader en zoon Van der Ploeg nog geen gebruik van GPS. “Als wij GPS aanschaffen dan is het puur voor de werkverlichting.”

Goede service

Naast kwalitatief materiaal, vindt Jan de service van New Holland-dealer Bakker-Ulrum uitermate goed. “Als er tijdens piekmomenten een onderdeel stukgaat, dan zijn ze 24 uur per dag bereikbaar”, vertelt Jan. Ook Sales Manager Evert beaamt dat: “Service is voor een agrariër en loonwerker van groot belang. Wij hebben zeven dagen in de week storingsdienst. Daarnaast besteden we veel tijd aan het opleiden van ons team. Door specialisten van New Holland worden onze monteurs opgeleid om de juiste kennis van de nieuwste technologie te bezitten. Daarmee kunnen ze de machines zo snel mogelijk repareren.”