Rob Scholten Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2015

Zaterdag 19 september vond het jaarlijkse NK Veebeoordelen plaats tijdens de open dag van de familie Sommers in Elsendorp. Tijdens deze open dag kwamen 64 afgevaardigde jonge koeienkenners uit alle provincies van Nederland bij elkaar om zwartbonte en roodbonte koeien te keuren op frame, type, uier, beenwerk en het algemeen voorkomen. Rob Scholten die deelnam namens Overijssel werd bekroond tot Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2015, gevolgd door Jorien Vosman. Gerrit de Groot sluit de top drie af. Beste nieuwkomer is dit jaar Gido Groothuis.

Het NK Veebeoordelen wordt jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en CRV Holding BV. Het NK Veebeoordelen doet elk jaar een andere provincie aan, dit jaar ging de eer naar provincie Brabant op het melkveebedrijf van de familie Sommers. In de maanden voorafgaand aan het NK hebben de 64 deelnemers zich weten te plaatsen via regionale en provinciale voorrondes.

De ochtendronde werd aan zowel de zwart- als roodbonte koeien besteed. De jonge koeienkenners kregen in de eerste ronde 25 minuten om vijf roodbonte koeien te keuren en vervolgens 25 minuten om het keurdersoog over vijf zwartbonte koeien te laten gaan. Uiteindelijk plaatsten 18 deelnemers zich voor de finaleronde.

De finaleronde bestond uit een keuring van vijf zwartbonte koeien en een mondelinge toelichting aan de jury. De jury werd vertegenwoordigd door Addy Moree en Gerrit van der Kolk. Kampioen Rob Scholten uit het Overijsselse Geesteren kreeg een 8,7 voor zijn mondeling. Door een sterke ochtendronde ging hij als Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2015 naar huis. De tweede plaats was voor provinciegenoot Jorien Vosman uit Rijssen. Zij werd met een 9 beloond voor haar mondeling. Gerrit de Groot uit Herwijnen, nationaal kampioen van vorig jaar, ging met de derde prijs naar huis. Gido Groothuis was beste nieuwkomer en ontving de aanmoedigingsprijs.

Het NK Veebeoordelen is dit jaar goed bezocht door zowel jong als oud. Het kampioenschap in combinatie met de open dag van de familie Sommers in Elsendorp zorgde voor veel boeren en burgers rond de ring. NAJK kijkt samen met de organisatie en sponsoren terug op een geslaagd kampioenschap.

Uitslag: 1e: Rob Scholten (Geesteren, Overijssel) 2e: Jorien Vosman (Rijssen, Overijssel) 3e: Gerrit de Groot (Herwijnen, namens Zuid Holland) Beste nieuwkomer/aanmoedigingsprijs: Gido Groothuis (Doornspijk, Gelderland)
Klik hier voor de uitslag van de finaleronde.