In het hooi met… AppsforAgri

Tekst: Colinda van Ekris
Beeld: Agaath Timmerman

Even het weerbericht checken, een app sturen naar de vertegenwoordiger of je mail bijwerken. De tijd van apps is booming. De smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken en worden, ook door boeren en tuinders, steeds vaker ingezet als hulpmiddel. AppsforAgri combineert kennis van de landbouw en veehouderij met IT en is daarmee dé app-specialist voor de agrarische sector. In het hooi met… Corné Braber, directeur en AgTech Expert van AppsforAgri.

Apps speciaal voor de agrarische sector, hoe komt u erbij?

“AppsforAgri is ontstaan vanuit mijn interesse in IT en kennis van de landbouw. Deze beide facetten combineren vind ik heel gaaf. Drie jaar geleden ben ik samen met mijn compagnon AppsforAgri gestart. Onze sectorkennis is een pre ten opzicht van andere IT-specialisten.”

Waarom een app?

“Een boer is een uiterst mobiel mens. Hij is dan op het land, dan in de stal en op kantoor. Een app maakt het voor een boer mogelijk om flexibel en mobiel te zijn. Meer dan 70% van de boeren en tuinders heeft een smartphone in zijn broekzak zitten. Zeker bij de generatie boeren onder de 40 is de smartphone niet meer weg te denken. Het is voor bedrijven in de agribusiness interessant om een app te laten ontwikkelen omdat ze dan altijd op de telefoon van de boer aanwezig zijn.”

Aan wat voor soort apps moet ik denken?

“Een app kan een gadget zijn, bijvoorbeeld een weerapp. We maken ook apps die bepaalde processen bijhouden voor bedrijven. Denk aan een bestelapp voor de boer of productcatalogus. Met dit soort apps leveren wij op een eenvoudige manier een wezenlijke bijdrage aan landbouw. We houden met het design altijd de doelgroep in acht.”

Waar zit jullie bijdrage dan in?

“Een app bevat heel veel kennis die de boer ondersteunt. Wij maken gebruik van de beschikbare data van de overheid, IT-systeem en KNMI. Ook werken we samen met kennisinstellingen zoals Wageningen Universiteit. De combinatie van goede kennis en data maken dat een app succesvol is. We hebben bijvoorbeeld een app ontwikkeld met gewasinformatie. Aan de hand van kenmerken kan de boer ontdekken welk onkruid hij in zijn gewas heeft staan en welk bestrijdingsmiddel het beste ingezet kan worden.”

Wat heeft een app te maken met smart farming?

“Met één blik op je smartphone krijgt de boer beter inzicht in het beste moment voor zijn agrarische activiteiten. De Agro Weather App van OCI Agro geeft een cijfer aan het weer, specifiek voor zijn locatie die we bepalen aan de hand van GPS,  voor verschillende agro- activiteiten zoals spuiten, kunstmeststrooien maar ook hittestress. Zo kan de ondernemer slim en efficiënt werken.”

Kost dat de boer niet veel tijd…

“Voorheen zaten we altijd om zeven uur in de morgen naar het weer te luisteren voor de komende dag. Nu bepalen we zelf wanneer we informatie nodig hebben. Apps zijn ook heel gebruiksvriendelijk. Waar we voorheen uitgebreid uitleg over software nodig hadden, kunnen we dit nu eenvoudig via onze app regelen. Daarnaast krijg je de informatie met een app nauwkeuriger en realtime. Met een smartphone heb je natuurlijk een camera, internet en rekencapaciteit aan boord. Daar zijn zoveel mogelijkheden mee, die moeten we benutten.”

Hoe denk je dat apps de komende 5 jaar gaan ontwikkelen?

“We zitten nu in de fase van het verzamelen en delen van data. In de toekomst willen we op basis van deze data analyses trekken om nog meer te ondersteunen. Hopelijk kunnen we zo vooraf signalen opvangen zodat er tijdig gereageerd kan worden. Dit kan misschien wel een MKZ-crisis voorkomen. Hoe mooi zou dat zijn!”