Slim boeren

Wat doet een ondernemer op zijn of haar bedrijf? Heel geleidelijk, maar ook heel snel verandert dat van uitvoerend werk naar organiseren, en van alles weten en zien naar het werken op basis van attentielijsten: smart farming. Smartphone, procescomputers en PC’s zijn onmisbaar – nog sterker – ondernemers in food en agri hebben ICT omarmd.

Toekomstmuziek binnen handbereik

Onlangs was ik nog bij een varkenshouder. De procescomputers doen daar hun werk, vooral het klimaatbeheer en het voeren van de varkens. In het managementpakket ligt alles vast wat er op het bedrijf gebeurt, zoals de dieradministratie en de planning. Attentielijsten geven aan welke dieren extra aandacht nodig hebben of welk voer besteld moet worden. De slachterijgegevens komen overzichtelijk binnen via een digitaal bericht. De facturen komen steeds meer digitaal binnen, betalen kan makkelijk met een paar muisklikken en de gegevens gaan automatisch in de boekhouding. De volgende stap is het plannen en budgetteren te koppelen aan de financiële administratie. Verantwoording afleggen aan afnemers of overheid kan ook met een muisklik via SBR. Smart farming dus: alles overzichtelijk en overal te zien, voor zowel de ondernemer als voor adviseurs. Soms nog een beetje toekomstmuziek, maar wel binnen handbereik.

Kwaliteitseisen van afnemers

Op een hele andere manier, maar op hoofdlijn vergelijkbaar is het in de glastuinbouw, in de akkerbouw of in de melkveehouderij. Heel vaak worden ICT-toepassingen gedreven door kwaliteitseisen van afnemers (tuinbouw, akkerbouw en melkveehouderij), maar ook door leveranciers.

Concurrentiepositie Nederlandse zuivelsector

In de zuivelsector geeft de centrale database KringloopWijzer een sterke prikkel naar smart farming. Zo’n centrale database is ook een enorme stimulans voor toeleveranciers, afnemers en dienstverleners. Het vastleggen van gegevens op uniforme wijze en heel direct, zonder te veel vertraging, biedt ontzettend veel kansen voor sneller en beter ondernemen. Mijn overtuiging is dat dit initiatief de concurrentiepositie van de Nederlandse zuivelsector versterkt.

Risico’s?

Natuurlijk kleven er ook bezwaren aan smart farming, met alle gegevens in de cloud. Heel belangrijk is een veilige omgeving. Allerbelangrijkst is dat ondernemers zelf kunnen bepalen met wie ze hun gegevens delen.

Minder tijd nodig voor boekhouden

Op de achtergrond moet er heel veel georganiseerd worden en Flynth adviseurs en accountants werkt daar enthousiast aan mee. EDI-Circle voor de factuurinformatie en binnenkort ook als BSP (Billing Service Provider), een portal voor ontsluiting van alle gegevens voor ondernemers en FlynthVision voor link tussen administratie en financiële planning. Het resultaat is minder tijd nodig voor boekhouden en meer tijd beschikbaar voor begeleiding.FLYNTH_FC

Flynth Food & Agri

jan.breembroek@flynth.nl