Een stukje aanbouwen | Kees van Vuuren

Al lopend door de bouwput beeld ik me in hoe straks de nieuwe stal eruit komt te zien. Het is de bedoeling dat er een ‘stukje’ aan de stal gebouwd wordt. Met deze insteek is mijn baas in IJsland, Arnar, destijds de gesprekken aangegaan voor het verkrijgen van de vergunning. Toen Arnar de bouwtekening op tafel legde klonk er een hard gelach aan de andere kant van de tafel. Op de tekening is namelijk te zien dat er niet een stukje wordt aangebouwd. De nieuwe stal wordt ongeveer vier keer groter en zal over de huidige stal heen gebouwd worden. Desondanks was een bouwvergunning snel binnen.

In Nederland kan het verkrijgen van zo’n vergunning bij nieuwbouwplannen een langdurig proces zijn. Ook mijn ouders weten hier alles van. Twaalf jaar geleden lieten zij een nieuw bedrijf bouwen. Het resultaat mag er zijn, een prachtig modern bedrijf. De weg ernaartoe was echter lang en vermoeiend. Voornamelijk het vergunningstraject verliep moeizaam. Mede door de tegenwerking vanuit de buurt liet de bouwvergunning drie jaar op zich wachten. ‘Wat moet een boer met een stal van 100 meter lang?’ en ‘Hij heeft een caravanstalling voor wel 1000 caravans!’ klonk het vanuit de buurt. Ik kan me de bezwaren wel voorstellen. Een vreemde boer met grootse plannen, dat zet de buurt op zijn kop. Uiteindelijk is de stal slechts 85 meter geworden en de caravanstalling is er nooit gekomen.

Inmiddels is de rust in de buurt wedergekeerd en kunnen we erg goed opschieten met onze buren. Achteraf bleek dat de bezwaren vooral waren gebaseerd op onwetendheid en angst voor wat er komen gaat. Een les die we hiervan geleerd hebben, is dat het erg belangrijk is om de buurt vanaf het eerste moment te betrekken bij de nieuwbouwplannen. Organiseer bijvoorbeeld een inloopavond en presenteer daar jouw plannen. Laat de buren meedenken, luister naar de bezwaren en toon begrip. Op die manier creëer je draagvlak voor jouw plannen en verklein je de kans op bezwaren vanuit de buurt.

 

Op welke manier vertel jij jouw buren dat je een stukje aan je stal gaat bouwen?