Het bestuur van… AJK Eemland

Met de doorstart van AJK Noord-Oost Utrecht is afgelopen jaar AJK Eemland ontstaan. Niet alleen een naamwisseling maar ook een vernieuwd bestuur gaat deze AJK weer op de kaart zetten. Voorzitter Gerwout Netjes (26 jaar) en penningmeester Niels Breij (24 jaar) zijn onderdeel van dit nieuwe bestuur. Naast hun bestuurswerk is Gerwout, met zijn hbo-diploma Dier- en veehouderij op zak, volledig thuis werkzaam. Niels is bezig aan het laatste jaar van zijn studie Dier- en veehouderij in Dronten, hiernaast is hij thuis werkzaam op het ouderlijk bedrijf. Aan hen de uitdaging om AJK Eemland te laten groeien.

Hoe is AJK Eemland ontstaan?

“Het oude bestuur van AJK Noord-Oost Utrecht wilde graag een doorstart maken en vroegen ons om aan te schuiven in het bestuur. Het is voor ons een uitdaging om jonge agrariërs informatieve en gezellige avonden aan te bieden zodat de jongeren in deze regio met elkaar in contact komen. Momenteel heeft onze AJK ongeveer 60 leden uit de plaatsen Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Eemnes, Hoogland en Soest.”

Wat zijn de voordelen van het bestuurswerk?

“Het bestuurswerk geeft de mogelijkheid om in contact te komen met alle agrarische jongeren uit onze eigen regio. Het is extra leuk als er een goede opkomst bij bijeenkomsten is. Tijdens ons bestuurswerk leggen we ook veel nieuwe contacten met bedrijven. Het vergroot ons netwerk en onze eigen kennis.”

Wat heeft AJK Eemland haar leden te bieden?

“Het doel van AJK Eemland is om de agrarische jongeren binnen onze regio met elkaar in contact te brengen. Daarbij staat kennis en gezelligheid voorop. Wij proberen vooral onze leden een passend programma te bieden, voor ieder wat wils. Jaarlijks behandelen we uiteenlopende thema’s tijdens vier á vijf AJK-avonden. Daarbij brengen we theorie en praktijk bij elkaar door middel van korte presentaties en bijvoorbeeld een rondleiding. Binnenkort houden we een avond met als thema: diergezondheid. Ook organiseren we jaarlijks een excursie met een bedrijfsbezoek en afsluitend een leuke activiteit. Zo staat er een excursie naar veevoederbedrijf Denkavit gepland.”

Wat hopen jullie in de toekomst te bereiken?

“We hopen de komende jaren nog meer agrarische jongeren te mogen ontvangen zodat het ledenaantal verder groeit. Verder hopen we nieuwe actieve bestuurders te krijgen zodat het bestuurswerk gecontinueerd blijft. Onze kerntaak als bestuur blijft het organiseren van interessante en gezellige bijeenkomsten. AJK Eemland moet in de toekomst een begrip zijn voor de agrarische jongeren binnen onze regio!”

Wat zijn tot nu toe de hoogtepunten voor AJK Eemland?

“Ons eerste hoogtepunt was de allereerste avond die we als AJK Eemland organiseerden. We mochten 25 nieuwe leden verwelkomen en er waren totaal ruim 35 jongeren aanwezig. Ook de volgende avonden waren wat ons betreft een groot succes, met altijd een opkomst van rond de dertig leden. Dit werkt motiverend op ons als bestuursleden.”