Het bestuur van… Tuinbouw Jongeren Westland

Tuinbouw Jongeren Westland (TJ Westland) heeft niet lang geleden afscheid genomen van vier bestuursleden.  Met twee nieuwelingen weten ze weer een sterk bestuur neer te zetten. De vereniging heeft ruim 300 leden en een hoge opkomst bij activiteiten. Hoe doen ze dat toch? Voorzitter Lambert Zwinkels (25) vertelt over zijn motivatie en ervaringen.

Hoe ben je in het bestuur van TJ Westland terechtgekomen?

“Voordat ik voorzitter werd van TJ Westland, was ik algemeen bestuurder. Vanuit deze functie ben ik doorgegroeid naar voorzitter.”

Waarom zit je in het bestuur van TJ Westland?

“Een functie binnen een bestuur is altijd goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling. De groep waarmee wij het bestuur draaien is gemotiveerd en gezellig. Ik wil door middel van het bestuur een bijdrage kunnen leveren aan de toekomst van de glastuinbouwsector. Met ons bestuur zijn we constant op zoek naar creatieve ingevingen. Om uiteindelijk vanuit deze creativiteit een geslaagde avond te organiseren, geeft mij energie.”

Wat doet TJ Westland voor haar leden?

“Wij organiseren activiteiten in en rondom de tuinbouw. We vragen niet alleen een voor de hand liggende spreker, maar ook eens een keer eens spreker die buiten onze branche staat. We willen inspirerende en innovatieve avonden organiseren, die aanzetten tot beter ondernemerschap. Sinds een paar jaar zijn we actief op diverse social media, maar uiteindelijk moeten wij het vooral hebben van positieve mond-tot-mondreclame. Niet-leden moeten van leden horen welke meerwaarde TJ Westland te bieden heeft. Betere reclame kun je niet krijgen.”

Wat staat er binnenkort op het programma?

“Vorig jaar was het een groot succes, dus ook dit jaar organiseren we weer een avond met topsprekers. Ook staat er een rondleiding bij bierbrouwerij Gulpener op het programma. We willen innovatief blijven, stappen blijven maken en altijd een stapje voorlopen op de rest. Met deze houding blijft iedereen actief en roest je niet vast in gewoontes.“

Welk hoogtepunt hebben jullie bereikt binnen het bestuur?

“Wat ik vooral leuk vind, is dat we voor het eerst een vrouwelijke bestuurder hebben. En ik moet zeggen, het maakt ons bestuur op een positieve manier anders. Een vrouw in het bestuur zorgt voor meer creativiteit en er wordt gelet op details. In de tuinbouwsector zijn nou eenmaal niet zoveel vrouwen te vinden, dus dit is voor het bestuur een hoogtepunt te noemen.”