Verkiezingstijd

De strijd bij verschillende verkiezingen is volop losgebarsten. Allereerst natuurlijk de Young Herdmanager of the year, dan de De beste veestapel van Nederland en last but not least de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In Amerika draaien de verkiezingscampagnes op volle toeren. Geen middel wordt geschuwd om een betere uitgangspositie te genereren dan die van de tegenstander. De strijd lijkt straks te gaan tussen Clinton en Trump. Heeft dit voor ons ook nog invloed? Jazeker! Met name het buitenlandbeleid waar Trump voor staat, kan veel invloed hebben op de handel van onze Nederlandse producten. Zo is er nu al veel commotie over TTIP, de handelsovereenkomst tussen Europa en de VS, tussen en over verschillende sectoren.

Dan terug naar eigen land. De campagnes voor de twee verkiezingen in de Nederlandse fokkerijwereld moeten nog op gang komen. Of nemen we deze keer niet het voorbeeld van Amerika en gaat het over inhoud? Natuurlijk komen in deze verkiezingen niet het beste bedrijf of de beste Young Herdmanager op alle fronten naar voren. Wél geeft het inzicht in het doel dat we met z’n allen na moeten streven: bedrijven waar processen op elkaar afgestemd zijn, waar met de inzet van de ondernemer efficiënt wordt geproduceerd en bedrijven met oog voor toekomst.

De winnaars mogen zich tenminste één jaar verblijden met een nieuwe titel. Dat betekent niet dat ze dan klaar zijn. Deze titel moet een stimulans zijn om door te gaan en zich verder te ontwikkelen. Want stilstand is achteruitgang, daar geloof ik in. Stilstand is er, wat mij betreft, als de focus niet ligt op het constant verbeteren van het resultaat per dier of per liter melk. Een verbetering die ook hoog scoort op duurzaamheid heeft dubbel effect. Allereerst in het directe bedrijfsresultaat, daarna in de prijs voor ons gewaardeerde product op de wereldmarkt. Hierin ligt een duidelijke keuze voor elke ondernemer. Ben je opzoek naar meer werk of naar meer werkplezier tegen een betere marge?

Koen Bolscher
Dagelijks bestuur NAJK, portefeuille melkveehouderij