K.I. SAMEN trotse winnaar Jonge Boer Proof! 2015-2016

Tekst: Jolien Pastoors

Na een succesvol beursseizoen is K.I. SAMEN door de Jonge Boer Proof!-jury van NAJK verkozen tot overall winnaar. Tijdens de RMV Venray was K.I. SAMEN aanwezig met een opvallende stand. De koeien in de stand en het enthousiaste team trokken al snel de aandacht. “Jonge boeren zijn voor ons de toekomst”, aldus Kim Jaspers (26), foktechnisch adviseur bij K.I. SAMEN. Samen met algemeen directeur Gerbert Engelen (43) mocht zij de Jonge Boer Proof!-award in ontvangst nemen. Ze vertellen gepassioneerd over hun werk bij KI SAMEN.

Het ki-station, gehuisvest in Grashoek, is opgericht in 1982 vanuit onvrede over de op dat moment gangbare koe. “Mijn vader vond dat de koeien te weinig melk gaven en dat in Nederland niet het type stier aanwezig was om dit te verbeteren. Hij besloot als eerste om genetica uit Duitsland te halen”, vertelt Gerbert. Vanuit het melkveebedrijf richtten ze een particulier ki-station op. In de loop der jaren is K.I. SAMEN doorgegroeid tot een ki-station met 160 stieren en een melkveebedrijf waar ruim 400 koeien worden gemolken. Met ongeveer tachtig medewerkers die werkzaam zijn in binnen- en buitenland weet K.I. SAMEN zich goed op de kaart neer te zetten. En zoals het er nu uitziet, groeit K.I. SAMEN in de toekomst nog meer en meer.

Gedeelde interesse

De aanwezigheid op de RMV in Venray bood geïnteresseerden de kans kennis te maken met K.I. SAMEN. De beste manier om mensen te spreken die je normaal niet spreekt, is op de beurs. Het presenteren op de beurs kost K.I. SAMEN erg veel tijd, maar het trekt ook de aandacht. “Wij praten graag over onze koeien en stieren, maar de mensen die rondlopen op de beurs gelukkig ook. Met dit raakvlak gaan we met elkaar in gesprek”, aldus Gerbert. Juist de jonge boeren zijn meer dan welkom in de stand. “Ook wij denken aan de toekomst van agrarische bedrijven. Het is goed als de bedrijfsopvolger betrokken wordt bij de fokkerij van het vee”, vertelt Kim.

Insemineren, doe-het-zelf

K.I. SAMEN wil een compleet pakket aan service kunnen bieden aan haar klanten. “Naast de inseminatieservice heeft K.I. SAMEN een doe-het-zelf-service opgericht”, vertelt Gerbert. “Voorheen gebeurde insemineren altijd door een specialist, omdat deskundigheid een vereiste is bij inseminatie. K.I. SAMEN wist deze gewoonte te doorbreken door boeren te adviseren om een doe-het-zelf-cursus te volgen en vervolgens zelf te insemineren. Vroeger kon deze cursus gevolgd worden bij De Gezondheidsdienst voor Dieren. Sinds enige tijd bieden wij ook een doe-het-zelf-cursus aan. Boeren leren hierbij op professionele wijze zelf te insemineren.”

Kiezen op balans

Onderscheidend weet K.I. SAMEN te zijn in de beleidsvoering. In plaats van te kijken naar de scores van de koe, wordt er gekeken naar de balans van het dier. Minder sterke punten van een koe moeten gecompenseerd worden met sterke punten van een stier. “Elke boer wil een koe die oud wordt, weinig problemen heeft, elk jaar een mooi kalf krijgt en die makkelijk en veel melk produceert”, vertelt Kim. Om zo’n koe te fokken moet er balans zijn in de veestapel. “We laten de klant zien waarop onze keuze van een stier gebaseerd is. We kijken naar de koe en naar het milieu. Op basis daarvan kiezen we voor een bepaalde stier”, legt Kim uit. “Vertrouwen is de basis van onze verkoop. Het draait niet om veel verkopen, maar om deskundig advies.” Als een klant advies vraagt aan K.I. SAMEN voor de keuze van een stier, wordt niet direct de stier gekozen die op alle punten het beste scoort. Het kan zomaar een hele andere stier zijn dan die de boer in gedachten heeft. Maar zoals de slogan van K.I. SAMEN al zegt: ‘De praktijk bewijst ‘t!’.