Lekker vieze kaas

Kaas is vies. Koeien maken melk van gras en brokjes. Koeienpoep op het land FLYNTH_FCvoedt de bodem en de wormen in de bodem. Die schimmels en bacteriën zetten de voedingsstoffen om, maar zitten ook overal in en op. Zeker als je dan op de boerderij kaas maakt zonder plastic korst, dan zitten ze ook op de kaas.

De grap is dat de familie Van der Voort gebruikmaakt van deze vieze processen en dáárdoor Agrarisch Ondernemer 2016 is geworden. Ze produceren hun eigen Remeker-kaas. Na jarenlang experimenteren, vallen en opstaan, inventieve oplossingen zoeken produceren ze kaas met een ‘natuurkorst’ (zonder plastic) die alleen op hun bedrijf gemaakt kan worden, met hun koeien die niet onthoornd worden, in hun stal geschikt voor Jerseys met hoorns en met hun grond en hun bacteriën en schimmels. En nog biologisch geproduceerd ook.

Mensen vinden hun kaas zo lekker dat er continu een tekort is. Van der Voort ontdekte dat ver weg in de grote stad makkelijk dertig euro voor een kilo Remeker betaald wordt. Ze zetten de kaas vooral af via kaasspeciaalzaken, restaurants (kaasplankjes) en biologische winkels. Geleidelijk verschuift de afzet naar speciaalzaken en horeca, naar ondernemers die graag kaas met een verhaal aanbieden.  Daarom zijn ze niet méér kaas gaan produceren. Nee, ze houden het gewoon bij hun 95 koeien. Het was voor hun de trigger om een hogere prijs van al hun kopers te gaan vragen. Ze houden vast aan kwaliteit.

Nu het bedrijf er staat en de markt er is klinkt het als een logisch resultaat. Terecht heeft de familie Van der Voort de prestigieuze prijs van Agrarisch Ondernemer 2016 gekregen. Ze hebben heel hard moeten werken en heel veel barrières moeten nemen voordat ze zover waren. Zij hebben inmiddels ook een heel team van deskundigen om zich heen, waar ze mee kunnen sparren en die hen helpen op uiteenlopende onderwerpen variërend van optimale grasopbrengst, bouw en inrichting van de stal, bouwen van een nieuwe kaasopslag tot subsidieaanvragen en fiscale faciliteiten.

Agrarisch Nederland heeft geweldige ondernemers en een hele goeie infrastructuur. Tijdens zo’n bezoek aan een winnaar realiseer ik me weer dat we daar heel trots kunnen zijn. Flynth is daarom ook van harte partner van de Agrarisch Ondernemer.

Jan Breembroek
Directeur Agro advies
Flynth adviseurs en accountants