Innovatiefonds voor telers beloont drie duurzame initiatieven

Op donderdag 23 juni 2016, tijdens het seminar van de Week van de Akkerbouw, heeft het Innovatiefonds voor telers de winnaars van het voorjaar 2016 bekendgemaakt. De hoofdprijs ging naar Kees van der Bos die een machine ontwikkelt om pootaardappels te ontsmetten met CleanLight. Het verminderen van het gebruik van chemische middelen en het verbeteren van de voedselveiligheid heeft de jury overtuigd om deze innovatie tot winnaar uit te roepen.

Het Innovatiefonds heeft uit de veertien inzendingen drie innovatieve ideeën van telers beloond met een financiële stimulans. Met het Innovatiefonds wil NAJK met de partners, Abemec, Agrico, Agrifirm Plant, BASF, Bayer Crop Science, Kwoot, OCI Agro en Syngenta, innovatie bij agrarische ondernemers in de akkerbouw en tuinbouw stimuleren. De ingezonden innovaties zijn beoordeeld op de mate van innovatie, implementeerbaarheid, verbetering van productie en innovatief vermogen. “Agrarische ondernemers hebben heel innovatieve ideeën, deze ideeën stimuleren en met elkaar delen helpt de sector vooruit”, aldus Doeko van ’t Westeinde, voorzitter van het Innovatiefonds voor telers.

Pootaardappelen ontsmetten met CleanLight (UV)

De eerste prijs van € 3.000 ging naar Kees van der Bos met zijn innovatie voor het ontsmetten van pootaardappelen. Per 1 maart mogen pootaardappelen die voor de consumptie of veevoer worden afgezet, niet meer in aanraking komen met Imazalil bevattende knolbeschermingsmiddelen. Hierdoor ontstaat het gevaar dat aardappelen die onvoldoende beschermd of behandeld zijn, ziek worden. Van der Bos ontwikkelt een machine met lichtkappen die uv-licht uitstralen om zo schadelijke mechanismes op knollen te doden en het rendement van het bedrijf te verhogen. “Een groene en duurzame manier van bestrijden”, aldus Van der Bos.

Virusvrije teelt van lelie-uitgangsmateriaal boven de grond

De tweede winnende innovatie is voor Geert Schoon uit Callantsoog. De lelieteelt wordt al enkele jaren geteisterd door verschillende virussen. Om dit te doorbreken bedacht Schoon een stockpartij te telen op kratten in verse potgrond. De kratten staan op een folie om contact met de ondergrond te voorkomen. Op deze manier kan een constante instroom van uitgangsmateriaal gerealiseerd worden. Daarnaast zijn de kosten voor het verversen van partijen aanzienlijk lager dan bij het traditionele weefselkleed. Hierdoor kan vaker ververst worden en hoeft er minder selectie en virusbestrijding toegepast te worden. Hij won hiermee € 2.000.

Bufferwagen voor potplantentransport

Maurice Stals uit Midden-Limburg won de derde prijs van € 1.000. In de tuinbouw moeten planten regelmatig van de ene plek naar de ander plek verplaatst worden. Stals heeft een transportwagen ontwikkeld waarin potplanten automatisch worden geladen, ontladen en getransporteerd kunnen worden. De transportwagen bestaat uit drie lagen en laadt automatisch, hierdoor hoeft personeel minder het veld op. Ook is er meer rust doordat de heftruck niet telkens heen en weer hoeft te rijden.

Maurice Stals wint publieksprijs van het Innovatiefonds

Het Innovatiefonds voor telers heeft uit de veertien inzendingen van voorjaar 2016 drie initiatieven van telers geselecteerd. Naast een juryprijs maakten zij kans op de publieksprijs (€ 750) van het Innovatiefonds. De publieksprijs van het Innovatiefonds voor telers is de prijs voor de beste innovatie bij agrarische ondernemers in akkerbouw en tuinbouw, gekozen door het publiek.

Ook in het najaar kunnen agrarische ondernemers in de akkerbouw en tuinbouw hun innovaties indienen viawww.innovatiefondsvoortelers.nl.