NK Veebeoordelen op 17 september in Kampen

64 jonge koeienkenners keuren 15 koeien op het Van Heutszplein in Kampen

Op zaterdag 17 september is het Van Heutszplein in Kampen het decor voor het Nationaal Kampioenschap Veebeoordelen 2016. Het NK Veebeoordelen wordt georganiseerd door het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) in samenwerking met CRV Holding BV. Tijdens het NK Veebeoordelen zullen 64 deelnemers uit heel Nederland roodbonte en zwartbonte koeien beoordelen op hun uiterlijke kenmerken: frame, type, uier, beenwerk en het algemeen voorkomen. Degene die dit volgens de jury het best kan, mag zich Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2016 noemen.

Het NK Veebeoordelen doet elk jaar een andere provincie aan. Dit jaar is gekozen voor de provincie Overijssel. In de maanden voorafgaand aan het NK Veebeoordelen plaatsen 64 koeienkenners zich via regionale en provinciale voorrondes. Al deze jonge veebeoordelaars komen zaterdag 17 september bijeen in het centrum van Kampen om hun kennis over te brengen en hun kwaliteiten te laten zien.

Op het Van Heutszplein in Kampen komen 15 koeien te staan. De officiële opening zal om 10:15 uur gedaan worden door Bort Koelewijn, burgemeester van de gemeente Kampen, en Bart van der Hoog, dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille melkveehouderij. In de ochtendronde beoordelen de deelnemers twee groepen van ieder vijf koeien. Uiteindelijk plaatsen maximaal 18 deelnemers zich voor de bepalende mondelinge ronde in de middag. Vanaf 15.30 uur staat de prijsuitreiking gepland. Nederlands Kampioen Veebeoordelen 2015, Rob Scholten, zal dit jaar zijn titel verdedigen.