Van Heerikhuize winnaar MaisChallenge 2016

Op donderdag 9 februari 2017 maakte Jaco Geurts, landbouwpoliticus CDA de winnaar van de MaïsChallenge 2016 bekend. In deze derde editie van het kennisuitwisselingsproject draaide het om het zo efficiënt mogelijk telen van snijmaïs. Met het ras LG 31.235 won Jan van Heerikhuize de MaïsChallenge 2016. De competitie wordt georganiseerd door maïsveredelaar Limagrain in samenwerking met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK).

Dat extra aandacht en kennis fors bijdragen aan de kostenefficiëntie van de teelt, bleek tijdens de prijsuitreiking op Aeres Hogeschool Dronten. Aan deze derde editie van de MaïsChallenge deden 47 jonge veehouders mee. De veehouders werden aan de hand van masterclasses en begeleiding door ruwvoerexperts van Limagrain en Flynth bijgestaan gedurende het groeiseizoen.

Maximale voederwaardeopbrengst

Na de opening door Jos Groot Koerkamp, veehouderijmanager bij Limagrain, blikte Hein Peeters, ruwvoerspecialist bij Limagrain, en Hans Scholte, bedrijfsadviseur bij Flynth, terug op het afgelopen seizoen. De deelnemers kregen een interessante kijk op de financiële kengetallen van ruwvoerteelt en maïs. Er bleken grote verschillen te bestaan in het saldo dat melkveehouders realiseren per hectare maïs. Dit blijkt grote impact te hebben op het bedrijfsinkomen. De MaïsChallenge is dit jaar gericht op een optimale teelt die leidt tot een maximale voederwaardeopbrengst.

Nek-aan-nekrace

Arie van Heerikhuize uit Lunteren mocht van Jaco Geurts, woordvoerder land- en tuinbouw in de tweede kamer voor het CDA, de hoofdprijs in ontvangst nemen: een geheel verzorgde studiereis naar Clermont-Ferrand, hét maïsproductiecentrum van Frankrijk en de bakermat van Limagrain. Met het ras LG 31.218 won Bert Peters uit Didam de tweede prijs, een smartwatch. De derde prijs, een Blue Ray Home Cinema Set, ging naar Chiel Kamphuis uit Geesteren. De prijzen zijn bepaald op basis van een totaalscore op: opkomst, oogst, in- en uitkuilmanagement, financieel rendement en betrokkenheid. De uitslag bleef tot het einde van de wedstrijd toe spannend en werd een echte nek-aan-nekrace. Bart van der Hoog, portefeuillehouder melkveehouderij bij NAJK sprak tot slot de deelnemers toe.

 

De drie winnaars MaïsChallenge 2016:

  1. Jan van Heerikhuize uit Lunteren
  2. Bert Peters uit Didam
  3. Chiel Kamphuis uit Geesteren