Jonge boeren en tuinders worden oud

NAJK viert 40-jarig jubileum

De jonge agrarisch ondernemer kreeg te weinig aandacht. Daar was maar één oplossing voor: een eigen belangenorganisatie. Zo ontstond op 1 september 1977 het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Dit seizoen viert de vereniging haar veertigjarig bestaan.

Sinds 1977 komt NAJK op voor de belangen van de Nederlandse jonge boeren en tuinders. Door de jaren heen is bedrijfsovername het speerpunt van NAJK geweest. De Tante Agaath-regeling, die de financieringslasten voor jongeren vermindert, is hier een zeer concreet voorbeeld van. Ook de welbekende Jonge Landbouwersregeling (JOLA) is een resultaat van de inzet van NAJK. Daarbij heeft NAJK zich in de afgelopen veertig jaar beziggehouden met de planvorming rond allerlei actuele thema’s zoals de top-up-regeling in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, alternatieve financiering en de fosfaatwetgeving.

De organisatie voor jonge boeren wordt oud

“Volgens de EU-regels mag een agrariër tot zijn 40ste jong genoemd worden. De jonge jaren vliegen voorbij. Zo wordt een organisatie voor jonge agrariërs al snel tot de oudjes gerekend. Wij zijn trots dat NAJK al 40 jaar de belangenbehartiger is voor jonge boeren en tuinders”, aldus Andre Arfman, voorzitter NAJK.

Jubileumactiviteiten

Het activiteitenseizoen 2017-2018 staat in het teken staan van het 40-jarige jubileum. Aan de hand van het thema ‘Wie de klomp past, trekt hem aan!’ besteedt NAJK extra aandacht aan de toekomstrichting van jonge boeren en tuinders. Verschillende verdienmodellen, ketenconcepten en innovatie komen hierbij aan bod. Vanaf september tot en met half november gaan de 10 provinciale AJK’s de strijd met elkaar aan in de ProvincieBATTLE. Jonge boeren en tuinders strijden met hun provinciale AJK’s door opdrachten uit te voeren. Op 2 december 2017 is er een inspiratiedag speciaal voor alle NAJK-leden. Tickets hiervoor zijn verkrijgbaar via: www.najk.nl/inspiratiedag/

De jubileumactiviteiten worden mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsors van het jubileum ForFarmers en Vion en diverse andere sponsoren.