Wedstrijd veebeoordelen op de Markt in Gouda

61 jonge koeienkenners keuren koeien op de Markt in Gouda

 

Op zaterdag 16 september is de Markt in Gouda het toneel van het jaarlijks terugkerende Nationaal Kampioenschap Veebeoordelen. 61 jonge deelnemers uit heel Nederland beoordelen die dag 15 koeien op hun uiterlijke kenmerken. De deelnemer die zijn keuze volgens de jury het beste kan toelichten, wint de wedstrijd en mag zich komend jaar Nationaal Kampioen Veebeoordelen noemen. Een wedstrijd waarbij niet de 15 koeien, maar de deelnemers moeten presteren! 

 

De wedstrijd bestaat uit een ochtend- en een middagronde. In de ochtendronde beoordelen alle deelnemers schriftelijk twee koppels van vijf zwartbonte koeien op hun uiterlijke kenmerken. In de middagronde beoordelen de beste deelnemers van de ochtend vijf roodbonte koeien en lichten hun keuze mondeling toe aan de jury en het publiek. Degene die de koeien goed beoordeeld heeft en dit ook goed heeft toegelicht, wint de titel Nationaal Kampioen Veebeoordelen.

 

Het NK Veebeoordelen is elk jaar in een andere provincie. Dit jaar is gekozen voor de provincie Zuid-Holland. De deelnemers hebben zich via provinciale voorrondes geplaatst voor de landelijke finale. Door deel te nemen aan deze wedstrijden leren de deelnemers een goede koe te herkennen en beschrijven. Vaak zie je voorgaande winnaars van het NK Veebeoordelen dan ook terug als juryleden bij fokwedstrijden.

 

Het NK Veebeoordelen wordt georganiseerd door het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) in samenwerking met CRV Holding BV. Wethouder Dijkstra van de gemeente Gouda en dagelijks bestuurder van NAJK, Bart van der Hoog openen de wedstrijd om 10.15 uur. Vanaf 15.30 uur staat de prijsuitreiking gepland. Nederlands Kampioen Veebeoordelen 2016, Jan Wouter van Noord, verdedigt dit jaar zijn titel.