Ben Knoef wint NK Veebeoordelen 2017

Op zaterdag 16 september vond het jaarlijkse NK Veebeoordelen plaats. Dit jaar in kaashoofdstad Gouda. Op de Markt kwamen 59 afgevaardigde jonge koeienkenners uit alle provincies van Nederland bij elkaar om zwartbonte en roodbonte koeien te keuren op exterieur: frame, type, uier, beenwerk en het algemeen voorkomen. Ben Knoef werd bekroond tot Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2017, gevolgd door Rienk Jonkers. Wieger Vliek sluit de top 3 af. De beste nieuwkomer dit jaar is Joost Versluis.

Het NK Veebeoordelen wordt jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) in samenwerking met CRV Holding BV. Het NK Veebeoordelen is elk jaar in een andere provincie. Dit jaar is gekozen voor de provincie Zuid-Holland. De deelnemers hebben zich via provinciale voorrondes geplaatst voor de landelijke finale. Door deel te nemen aan deze wedstrijden leren de deelnemers een goede koe te herkennen en beschrijven. Vaak zie je voorgaande winnaars van het NK Veebeoordelen dan ook terug als juryleden bij fokwedstrijden.

Zwart- en roodbonte koeien

Bart van der Hoog, dagelijks bestuurder en portefeuillehouder melkveehouderij bij NAJK, en wethouder van de gemeente Gouda, Corine Dijkstra, openden de dag met bemoedigende woorden voor de deelnemers. De ochtendronde werd aan zwartbonte koeien besteed. De tien koeien werden in twee wedstrijdringen opgesplitst. De jonge koeienkenners kregen bij beide wedstrijdringen 25 minuten de tijd het keurdersoog over de zwartbonte koeien te laten gaan. Uiteindelijk plaatsten 15 deelnemers zich voor de finaleronde.

Winnaar: Ben Knoef

De finaleronde bestond uit een keuring van vijf roodbonte koeien en een mondelinge toelichting aan de jury, die werd vertegenwoordigd door Marc Kouwenberg en Michiel Scherders. Met 46 punten voor de plaatsing en een 8,5 voor zijn mondelinge toelichting won Ben Knoef het Nationaal Kampioenschap. Met kop en schouders stak Ben Knoef boven de rest uit. Op 14 punten na verdiende Rienk Jonkers wederom een tweede plek, op de voet gevolgd door Wieger Vliek. De beste nieuwkomer, Joost Versluis, verdiende de aanmoedigingsprijs. Hij eindigde op de zevende plek.

Het NK Veebeoordelen zorgde voor veel bekijks op de Markt in Gouda. Jong en oud genoten van de zwart- en roodbonte koeien. Dierenarts in spe Fietje van Bokhoven liet kinderen naar het hart en de maag van een koe luisteren en gaf voorlichting. NAJK kijkt samen met de organisatie, sponsoren en vele vrijwilligers terug op een geslaagd kampioenschap.

Uitslag:

  • 1e: Ben Knoef (Overijssel)
  • 2e: Rienk Jonkers (Drenthe)
  • 3e: Wiecher Vliek (Gelderland)
  • Beste nieuwkomer/aanmoedigingsprijs: Joost Versluis (Zuid-Holland)

Bekijk hier de volledige uitslag.

V.l.n.r.: Joost Versluis, Rienk Jonkers, Ben Knoef, Wiecher Vliek en Veehouders Hoogerbrugge
Foto: Lisette in ’t Hout – NAJK