Agrarisch Nederland verandert en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) verandert mee! Naast de zes bestaande portefeuilles binnen het dagelijks bestuur is er vanaf vandaag een zevende portefeuille bij: leefomgeving. Tijdens de algemene ledenvergadering op 29 oktober werd Harold Overmars unaniem verkozen tot de nieuwe dagelijks bestuurder. Omgeving, klimaat en biodiversiteit zijn onder andere thema’s waar hij zich mee bezig gaat houden.

De 24-jarige Harold Overmars is melkveehouder in Broekland. Als klein jongetje wist hij al dat hij later boer wilde worden. “Je groeit ermee op, de liefde voor de dieren groeit en je wilt gewoon nooit meer anders”, aldus de nieuwe portefeuillehouder. Nog voordat hij zijn studie Agrarisch Ondernemerschap Dier- & Veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten officieel had afgerond, begon hij drie jaar geleden op het familiebedrijf van zijn ouders.

Schaalvergroting, verbreding en verduurzaming
Stilzitten is niks voor Overmars, hij wil groeien, verbreden en verduurzamen. Schaalvergroting is wat hem betreft tijdloos en verbreding en verduurzaming kunnen helpen om het bedrijf toekomstbestendig te maken. “Als ondernemer moet je kunnen doen wat bij jou en je bedrijf past, zonder een hoekje ingestuurd te worden”, aldus Overmars. “Het vergt tegenwoordig een flinke portie geduld en creativiteit om te blijven presteren, maar de veerkracht die we tegenwoordig als boer moeten hebben, slaat ons er uiteindelijk wel doorheen.”

Klimaat is ‘hot’
Het klimaat is een hot topic waar de nieuwe dagelijks bestuurder zich voor gaat inzetten. Ook de Green Deal gaat volgens hem van grote invloed zijn op de boeren en tuinders van Nederland: “Hoewel de doelstellingen waarschijnlijk nooit allemaal gehaald zullen worden, gaat de onderliggende visie zeker van invloed zijn.” Wat er verder binnen zijn portefeuille op de to-do list staat? Het behoud van landbouwgrond voor de agrarische sector.

Boeren met passie
Overmars maakt zich hard voor agrarisch Nederland. “Ik wil echt wat voor de jonge boeren kunnen betekenen en niet altijd aan de zijlijn staan”, aldus de nieuwe portefeuillehouder. “Binnen het bestuur van NAJK wil ik, namens alle jonge agrariërs van Nederland, mijn stem laten horen. Zodat we ook in de toekomst vol passie kunnen blijven boeren!”

Benieuwd wat Harold Overmars de leden van NAJK te bieden heeft? Bekijk hier de video waarin hij zichzelf voorstelt.