‘Ik zit vol energie te wachten tot we weer verder gaan’

Het programma Route 2050 voor jonge boeren ging net van start toen de lockdown inging. Deelnemer Koort Verveld is tot nu toe enthousiast. Hij kan niet wachten tot het programma na de versoepelingen weer fysiek wordt opgepakt.

‘De eerste bijeenkomst was nog met alle deelnemers, een stuk of dertig en we hebben een hele diverse groep mensen. Zoals melkveehouders, gemengde bedrijven en een paar tuinbouwbedrijven. Ik vind het heel inspirerend om van anderen te horen waar ze tegenaan lopen of wat hun plannen zijn. Ik heb ook veel geleerd van de opdracht om feedback op te vragen van mensen uit mijn directe omgeving. Hierdoor heb ik mijzelf nog beter leren kennen; waar liggen mijn krachten en waar kan ik beter wat hulp inschakelen?’

Koort groeide op in Enschede op de boerderij van zijn ouders, deze is al bijna zevenhonderd jaar in bezit van zijn familie. Maar hij voelde niet de druk om het bedrijf over te nemen. ‘Ik ging studeren in Wageningen en ik woon nu in Utrecht en werk bij een adviesbureau. Pas de laatste jaren miste ik het fysiek bezig zijn. Alle dagen zat ik achter een laptop.’ Hij ging één dag in de week “stage” lopen bij zijn ouders en realiseerde zich dat hij een toekomst op het bedrijf in vleeskoeien toch wel zag zitten. ‘Ik ben toen begonnen met een bedrijfsplan maar liep een beetje vast en onze accountant van Countus vertelde over dit project. Voor mij kwam het precies goed uit. Na de eerste sessie hebben we één op één gesprekken gehad en dat heeft mij geholpen om mijn plan af te bakenen en aan te scherpen.’

Het idee is om over twee jaar terug naar Enschede te verhuizen en deels in loondienst te blijven. ‘Net zoals veel van mijn generatiegenoten vind ik het belangrijk om een gezonde werk- en privébalans te hebben in mijn leven. De omgeving van de boerderij is heel mooi, de heidevelden richting Duitsland en het Twentse coulisselandschap, daar wil ik ook van kunnen genieten.’

Met zijn bedrijf in een mooie omgeving én vlakbij de stad wil hij ook open staan voor publiek op een passende manier. ‘We zijn een kleinschalig bedrijf, dus dat wil ik ook niet te groots aanpakken. Bijvoorbeeld door in de toekomst één (mid)dag per week open te zijn voor mensen, die eens een kijkje willen nemen op ons bedrijf.’

Route 2050 is een initiatief van OAJK in samenwerking met Rabobank en SPOAR-Countus met ondersteuning van de provincie Overijssel. Het project wordt georganiseerd door Stimuland. Tijdens de route worden deelnemers door een team van experts en ervaringsdeskundigen begeleid om hun bedrijf klaar te maken voor de toekomst.