NAJK gaat niet in op uitnodiging Remkes

Begin juli werd Johan Remkes aangesteld als bemiddelaar om boeren en het kabinet samen aan tafel te krijgen over de onwerkelijke stikstofplannen. Deze week ontving NAJK, net als andere boeren- en natuurorganisaties een officiële uitnodiging om in augustus met het kabinet te gaan praten. NAJK heeft wederom besloten niet op deze uitnodiging in te gaan, maar haar energie op de gebieden en provincies te richten.

NAJK heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan allerlei voorstellen omtrent stikstof, waarbij perspectief voor de jonge boer en tuinder altijd het uitgangspunt is geweest. Het is tot nu toe niet gelukt om deze plannen samen met de landelijke overheid concreet te maken. Voor de zomerstop heeft het NAJK-bestuur daarom besloten haar energie op de provincies en gebieden te richten.

Ondanks de uitnodiging van de heer Remkes houdt NAJK voorlopig aan deze lijn vast. Mede omdat er niet wezenlijk iets lijkt te veranderen aan de gestelde uitgangspunten en doelstellingen. De bewindspersonen hebben immers herhaaldelijk aangeven dat daar geen ruimte voor is. Terwijl wij juist die ruimte zo hard nodig hebben om toekomstperspectief en de daarbij behorende plannen verder te kunnen brengen. Een gesprek met een onafhankelijk gespreksleider verandert daar helaas niets aan.