Aandacht voor jonge boeren op NPO Radio 1 naar aanleiding van de Troonrede

Op dinsdag 20 september is, tijdens de jaarlijkse Prinsjesdag, de troonrede uitgesproken door de koning. Door NAJK is deze troonrede uitgebreid gevolgd en NAJK-voorzitter Roy Meijer was live te volgen op NPO Radio 1 om de verwachtingen en uitkomsten hiervan te bespreken.

Naast koopkracht en de hoge energierekeningen was het ook een roerig jaar voor de boeren. NAJK-voorzitter Roy Meijer hoopte voorafgaand aan de troonrede dat Koning Willem-Alexander er voor de jonge boeren en tuinders zou zijn, dat hij inzag dat we binnen de agrarische sector graag onderdeel van de oplossing zijn in plaats van het probleem en dat de ijzersterke agroketen die Nederland door de jaren heen heeft opgebouwd niet zomaar opzij wordt geschoven.

Spannend
Volgens Roy Meijer was het een spannende dag voor de jonge boeren en tuinders: “We vragen ons af of: A. Nederland eigenlijk nog wel jonge boeren en tuinders wil, B. Hoe dan? En C. We nog wel willen investeren. Ga je nog een gokje wagen in een land waar het superinstabiel is en waar je niet op het bedrijfsleven kunt vertrouwen?” Als voorzitter van de belangenbehartiger van de jonge boeren en tuinders luisterde hij op deze derde dinsdag van september, samen met verslaggever Onno Beukers van NPO Radio 1, aandachtig naar de woorden van onze koning in de hoop op deze vragen ook de nodige antwoorden te kunnen vinden.

Tegenvaller voor jonge boeren
Koning Willem Alexander benoemde de boeren expliciet in de troonrede, maar wat er gezegd werd viel vanuit het oogpunt van de jonge boeren en tuinders wel een beetje tegen. “We werden vooral genoemd om iets op te lossen. Wat wij aan meerwaarde hebben voor onze samenleving of geopolitieke situatie leek er niet toe te doen”, aldus Roy Meijer. “De koning begon heel hoopvol over grote transities die tijd kosten en waarvan je achteraf pas de impact kunt zien, maar er werd heel duidelijk gezegd ‘Die 50% reductie dat gaan we doen!’ Aan ons de taak ons te focussen op  kringlooplandbouw en de keten. En dat zijn nou net de thema’s waar dit kabinet nog geen goede Kamerbrief over heeft geschreven.”

Helaas heeft NAJK weinig perspectief gezien in deze troonrede. “Dat is jammer, want we willen wel heel graag bouwen aan een sector die zijn meerwaarde blijft leveren aan Nederland, Europa en de wereld!”, sluit Roy Meijer af.

Luister het interview terug via de volgende link (hij is te horen van 26:15 – 29:16 en van 2:25:50 – 2:28:18).