Jonge boeren demonstreren in Brussel

Vandaag, maandag 26 september, demonstreren Nederlandse én Vlaamse jonge boeren bij het Europees Parlement in Brussel. Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en de Groene Kring slaan met deze demonstratie de handen ineen om een jonge boerentoets in te voeren op het Europese natuurbeleid.  

De Europese Unie plaatst jonge boeren in Nederland en Vlaanderen tussen hamer en aambeeld. In zowel Nederland als België vragen jonge boeren zich af of er nog een toekomst ligt in de landbouw. Ze worden namelijk geconfronteerd met beleid dat hen zeer weinig ondernemingsmogelijkheden biedt en bijzonder strenge regels oplegt, zonder perspectief naar de toekomst.

Jonge boerentoets
Het stikstofbeleid is hiervan een tekenend voorbeeld: de ondernemingsruimte is bijzonder klein en jonge boeren wordt geen perspectief gegeven. Volgens Peter Meedendorp, portefeuillehouder internationaal bij NAJK is de vraag heel helder: “Doe een jonge boerentoets op het natuurbeleid om natuur en landbouw samen te kunnen laten bestaan en de sociaal economische aspecten van een bedrijfsovername mee te laten wegen!”

In gesprek
Om hun vraag kracht bij te zetten, delen de jonge boeren vandaag worst en kaas uit, geflankeerd door enkele trekkers. Daarnaast wordt deze ‘call to action’ uitgedeeld. De datum van dit protest is bewust gekozen, omdat de milieucommissie van het Europese Parlement vandaag ook samenkomt. Tijdens verschillende gesprekken met Europarlementariërs en Europese beleidsmakers wordt met deze actie perspectief gevraagd voor de toekomst van de jonge boeren.