Studiereis Varkenshouderij – Dag 1

2 oktober 2022

Lief dagboek,

Zondag 2 oktober 2022 zijn we in alle vroegte met 20 jonge gemotiveerde varkenshouders vertrokken naar Zweden. Met deze reis hopen we een beeld te krijgen van hoe er in Scandinavië varkens worden gehouden en hoe men hier kijkt naar dierwelzijn.

Vanaf Schiphol zijn we gevlogen naar Stockholm. Vanuit gezondheidsoogpunt willen de varkenshouders dat de bezoekers ‘varkensvrij’ zijn. De eerste dag kon er daarom nog geen varkensbedrijf worden bezocht. In plaats daarvan hebben we een ‘typisch’ Nederlandse fietstocht door Stockholm gemaakt. Tijdens deze tocht werd er uiteraard wél over varkens gepraat. Niet alleen met elkaar, maar ook met de tour guide. Hij gaf aan dat hij zeker bereid is om meer te betalen voor extra’s op gebied van laag antibioticagebruik, meer ruimte voor de dieren, enz.

Ook vertelde hij in Nederland geen vlees te kopen vanwege de antibiotica. In Zweden mogen ze alleen antibiotica gebruiken als de dieren écht ziek zijn. En volgens de tour guide is de Zweedse consument ervan overtuigt dat de rest van Europa meer antibiotica gebruikt. Een interessante conversatie naar aanleiding van de vraag ‘Hoe denken Zweedse mensen over de varkenshouderij?’. Luister hier het hele antwoord van de tour guide.

‘s Avonds was de gastspreekster Juul Pedersen helaas geveld door corona en is de presentatie overgenomen door Animal Welfare Specialist Heleen van de Weerd. Deze presentatie ging over het vrijloop kraamhok en de bijbehorende onderbouwing vanuit de gedragswetenschap waarom zeugen hierin beter hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Dit bracht een interessante discussie vanuit de verschillende oogpunten van de deelnemers over de voor- en nadelen van een vrijloop kraamhok. Er werd uitgebreid gesproken over de mogelijkheden en tegelijkertijd ook gekeken naar de problemen en een praktische invulling van een vrijloop kraamhok in het varkenshouderij systeem.