Studiereis Varkenshouderij – Dag 2

3 oktober 2022

Lief dagboek,

Vandaag bracht de bus ons al vroeg naar de Swedish University of Agricultural Sciences in Uppsala, waar we vier presentaties kregen voorgeschoteld. De eerste presentatie werd gehouden door de senior lector van dierwelzijn en onderzoeker, Anna Wallenbeck. Ze vertelde over de verschillende onderzoeken die zij heeft gedaan en ging dieper in op de onderzoeken rondom het staartbijten. We hebben het onder andere gehad over het strogebruik, het voorspellen van staartbijten en waar je met je stalinrichting rekening mee kunt houden.

De volgende spreker, Else Verbeek, vertelde ons wat voor invloed de darmwerking kan hebben op het varken. Het ging voornamelijk over het gebruik van probiotica bij dieren en de vergelijking tussen vrije uitloop en gangbaar gehouden varkens. Hier zijn al wel studies naar gedaan bij ratten en mensen, waaruit bleek dat de probiotica de darmflora aanzienlijk verbeterde. De verbeterde darmwerking resulteerde in minder stress, een beter geheugen en minder depressiviteit. Momenteel zijn ze nog op zoek naar de meest praktische methode om de probiotica toe te dienen aan varkens.

Na een uitgebreide lunch vertelde Johanna Friman, de derde spreker, over het gebruik van kuilgras binnen de varkenshouderij. De verhouding 40% kuilgras en 60% standaard voer, zou volgens haar beter zijn voor de varkensmaag. Daarnaast wordt het kuilgras als een verrijkingsmateriaal voor het varken gezien, wat zorgt voor een beter welzijn van het dier. Kuilgras werd fijn gemaakt en vergeleken met het gangbare voer en dit leverde verrassend goede resultaten op. Het gedrag en de gezondheid van de varkens verbeterde aanzienlijk.

De laatste spreker, Linda-Marie Backeman Hannius, had het met ons over het houden van zeugen in groepshuisvesting. Dit is al sinds de jaren ’80 verplicht in Zweden, maar ook hier loopt het nog steeds niet altijd soepel. Er is daarnaast ook een onderzoek gedaan naar gelten, vrouwtjesvarkens die voor het eerst drachtig zijn. Tijdens dit onderzoek werd er gekeken naar de gevolgen voor het varken wanneer een gelt eerder of juist later werd geïntroduceerd aan soortgenoten. Conclusie: je kunt gelten beter eerder introduceren aan soortgenoten dan later. Later introduceren gaf over het algemeen meer problemen: de gelten hadden meer verwondingen en bleven langer vechten.

Na een lange, maar gezellige busrit van 4 uur bereikten we de stad Lidköping. ’s Avonds hebben we nog een korte discussieavond gehad en na een drukke dag met veel gezelligheid gingen in Hotel Best Western Edward langzaamaan de lichten uit.