Studiereis Varkenshouderij – Dag 3

4 oktober 2022

 

Lief dagboek,

Na een goed en uitgebreid ontbijt hebben we het onszelf weer comfortabel gemaakt in de bus richting Kvänum. Hier stond een bedrijfsbezoek op de planning bij Hallagård Lantbruk. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming, werden we hartelijk ontvangen door Anders Gunnarsson, de eigenaar van het bedrijf met 6000 vleesvarkens. Naast de varkenshouderij heeft hij ook 530 hectare akkerbouw dat volledig wordt gebruikt. Anders’ drijfveer is de volgende generatie: hij wil voor zijn kinderen een toekomstbestendig bedrijf creëren. Om dit te bewerkstelligen is zijn intentie om het bedrijf volledig op fotosynthese te laten draaien. Hij verbouwd zijn eigen gewassen en gebruikt deze voor het voer van de varkens. De restproducten van de oogst worden gebruikt in de biogasinstallatie.

Met de biogasinstallatie wordt stroom opgewekt, deels voor eigen gebruik en deels om terug te leveren aan het net. Ook de warmte die vrijkomt bij de productie, wordt weer hergebruikt. Hij verwarmt er stalvloeren mee en gebruikt het om de lucht te verwarmen bij het drogen van de granen. Het graan wordt opgeslagen in graansilo’s met een totale capaciteit van 4000 ton, om deze vervolgens te gebruiken in het brijvoer. De varkens worden verkocht onder een eigen concept waarin hij wekelijks 250 varkens afzet bij verschillende supermarktketens. Koop je vlees van één van deze varkens, heb je dus een volledig kringloopvarken in handen. Sommige varkens zitten in wat oudere stallen, die nog niet geschikt zijn voor het vernieuwde concept. Deze varkens worden regulier afgezet. Er is gekozen voor deze kringloopgedachte, omdat hij meer waarde uit zijn varkens wil halen en een open en eerlijk verhaal wil vertellen aan de consument.

Na de middag zijn we vertrokken naar Göteborg om een mooie rondvaart te maken, zeehonden te spotten en een rondleiding te krijgen op Vinga: een klein eiland voor de kust van Göteborg. Op dit eiland staat onder andere de oudste vuurtoren van Zweden.

‘Na een pittige dag met veel denken, hebben we ’s avonds onszelf weer bij (en vol) kunnen tanken.’