Studiereis Varkenshouderij – Dag 4

5 oktober 2022

 

Lief dagboek,

Na het ontbijt hadden we een tweetal presentaties in het hotel. Bij de zaal die voor ons gereserveerd was, stond ook een ijsautomaat. Ondanks de goedgevulde magen van het ontbijt bleek maar weer dat er altijd nog ruimte is voor een ‘toetje’, ongeacht het tijdstip. Een aantal van ons konden het niet laten om ijsautomaat uit te proberen, maar dit bleek nog niet zo eenvoudig (zie eerste foto in onderstaande fotogalerij). Ze bleven er koel onder en hebben de ijsmachine gelukkig kunnen stoppen. Niet veel later zat iedereen netjes in de conferentiezaal om aandachtig te luisteren naar de verschillende presentaties.

De eerste presentatie werd gegeven door een biologische varkensboer, genaamd Bengt Edgard. Hij vertelde ons een aantal dingen over zijn bedrijf en gaf ons een digitale rondleiding. Bengt heeft 400 hectare grond waar hij graan, bonen, gras en klaver verbouwd. Deze gewassen gebruikt hij om zelf voer te produceren voor zijn varkens. Zijn bedrijf ligt tussen Oslo en Stockholm in en hij levert jaarlijks 3000 tot 6000 vleesvarkens. In 2001 heeft hij ervoor gekozen om over te stappen naar het biologisch produceren van zijn gewassen, omdat daar toen veel vraag naar was. Gelukkig is dit nog steeds het geval in het gebied waar zijn bedrijf staat. In 2008 heeft hij een nieuwe stal gebouwd voor zijn vleesvarkens en vanaf dat moment is zijn hele bedrijf biologisch. Bengt gelooft in de biologische manier van boeren, omdat zijn varkens nooit staartbijten. Hij zegt dat dit komt omdat ze meer ruimte hebben en heel actief zijn. De varkens groeien op deze manier wel langzamer, maar dat neemt hij voor lief.

De tweede presentatie ging over omgevingsverrijking. Deze werd gegeven door Heleen van de Weerd, Animal Welfare Specialist. In haar presentatie gaf zij uitleg over wat omgevingsverrijking is en wat de eisen hiervan zijn. Omgevingsverrijking is een krachtige manier om het welzijn van varkens te verbeteren. Bij ontwerpen van verrijking moeten de volgende kernprincipes in acht genomen worden: eetbaar, kauwbaar, wroetbaar en afbreekbaar.

Om 12:00 uur stapten we weer in de bus om af te reizen naar Helsingborg. Eenmaal ingecheckt in het hotel zijn we een rondje gaan lopen om de stad te ontdekken en aan het eind van de middag werd het eerste biertje genuttigd in de kroeg. Om 17:00 uur begon het diner met jonge boeren uit Zweden, niet allemaal varkensboeren, maar ook akkerbouwers en melkveehouders. In de vorm van ‘speeddaten’ switchten de boeren van tafel zodat iedereen alle boeren heeft kunnen spreken.

Aansluitend aan het diner hadden we een digitale discussieavond met Jan Vugts. Hij is sinds 2001 in dienst als senior adviseur bij HKScan, een beursgenoteerd bedrijf welke pluim-, rundvee en varkens slacht en verwerkt in Finland, Zweden, Denemarken en Estland. Jan is met name actief in Estland en in Finland, waar hij woont. In het verleden heeft Jan ook Zweedse varkenshouders geadviseerd. Voordat hij naar Finland vertrok, heeft hij in de Nederlandse varkenshouderij gewerkt (primaire productie en verkoop). Hij verteld dat de Finse varkenshouderij wordt gesubsidieerd. Welzijn komt daar niet vanuit de markt, maar vanuit de overheid. Volgens Jan is darmgezondheid het grootste succes tegen staartbijten. Dus het voorkomen van speendiarree is belangrijk. Daarnaast heeft hij de volgende tips om staartbijten te voorkomen:

  • Geen volledige roostervloer in de biggenopfok;
  • Speen de biggen niet onder de vier weken;
  • Schakel van ‘low cost’ naar ‘low risk’;
  • Zorg ervoor dat de voerbak nooit leeg komt te staan.

Na deze discussieavond is de dag goed afgesloten in de kroeg in Helsingborg, proost!