Kijk het webinar van NAJK en Limagrain over veldbonen nu terug!

Dinsdagavond 4 oktober organiseerden NAJK en Limagrain een succesvol webinar over veldbonen. Zo’n 35 geïnteresseerde jonge boeren sloten aan om meer kennis te vergaren over de veldbonenteelt, de afzetmogelijkheden en de toepassing in veevoer. Benieuwd of deze vorm van eiwit telen ook iets voor jou is of waarom deelname aan de EiwitChallenge ook voor jou interessant kan zijn? Vergeet dan zeker het webinar niet terug te kijken!

Dagelijks bestuurder Leendert Jan Onnes trapte het webinar af met een korte introductie over zichzelf, het programma en zijn eigen ervaringen rondom de veldbonenteelt. Leendert Jan is akkerbouwer in het Groningse Finsterwolde en gaat dit jaar voor het tweede jaar op rij aan de slag met de veldbonenteelt. Waar liep hij het eerste jaar tegenaan, waar moet je op letten en wat maakt dat hij toekomst ziet in dit gewas? Jan Roothaert en Martijn van Overveld vertelden vanuit Limagrain inhoudelijk meer over dit eiwitrijke gewas.

Relevante teelt
De teelt van eiwitrijke gewassen in eigen land is relevanter dan ooit. Het nieuwe GLB komt eraan, waarin de teelt van stikstofbindende gewassen wordt gestimuleerd. Naast het feit dat de teelt van veldbonen erg aantrekkelijk is voor het behalen van ‘goud’ binnen de ecoregelingen, biedt het ook veel voordelen binnen de gewasrotatie. Door het areaal zomer- en winterveldbonen op te schalen, maken we in Nederland concreet stappen naar zelfvoorziening in de productie van plantaardig eiwit.

EiwitChallenge: ga jij de uitdaging aan?
Benieuwd geworden naar de veldbonenteelt? Doe als NAJK-lid mee aan de EiwitChallenge van NAJK en Limagrain en ervaar het zelf! Deelname aan deze Challenge brengt de nodige voordelen met zich mee. Zo financieren NAJK en Limagrain per deelnemer 0,5 ha gratis Tundra winter- of Viper zomerveldboon, doe je een jaar lang door middel van masterclasses en een speciale appgroep kennis op en wordt je perceel regelmatig bezocht door een adviseur. Je wordt actief begeleid in het proces en maakt daarnaast nog eens kans op mooie prijzen. Want, wie wordt de allereerste winnaar van de EiwitChallenge 2023? Inschrijven voor de winterveldbonen is nog mogelijk tot en met 16 oktober 2022! Inschrijving voor de zomerveldbonen verloopt via hetzelfde formulier.

Het webinar over veldbonen helaas gemist? Je kijkt hem hier terug!