Studiereis Varkenshouderij – Dag 5

6 oktober 2022

Lief dagboek,

Na het ontbijt in Helsingborg zijn we in de bus gestapt richting Klagstrop, waar we een bezoek brachten aan het bedrijf van Mattias Espert, één van de 800 varkenshouders in Zweden. Op de locatie die wij bezochten stond een bedrijf van 1500 zeugen. Daarnaast heeft hij op een uur rijden van dit bedrijf nog een andere locatie waar hij ook 1500 zeugen houdt. In 2019 heeft hij zijn bedrijf gebouwd, waarna in de herfst van 2020 salmonella uitbrak. In Zweden is er een zerotolerancebeleid voor salmonella, waardoor hij zijn bedrijf volledig moest ruimen. Momenteel loopt er dus een erg jonge zeugenstapel. Zijn gelten koopt hij aan als ze 14 weken oud zijn.

Mattias is de vierde generatie die op het bedrijf werkzaam is, maar hij is wel de eerste generatie die varkens houdt. Eerder was het een akkerbouwbedrijf met 50 hectare. Daarna heeft hij er 350 hectare bij gekocht. Dit land verhuurt hij aan derden en al zijn droogvoer koopt hij in. In de kraamstal heeft Matthias vrijloop kraamhokken, hij werkt met een tweewekensysteem en 11 groepen, met in elke groep 120 zeugen. In de dekstal ligt stro in het midden. Doordat Mattias zelf naar Denemarken moest voor een overleg vanuit zijn functie als voorzitter van de organisatie van de varkenshouders in Zweden konden we helaas niet langer blijven. Maar goed te horen dat hij zich inzet voor de belangenbehartiging van de varkenshouders in Zweden.

Na het bezoek zijn wij doorgereden naar een plekje aan de zee om even gezamenlijk koffie te drinken en uit te waaien aan de Oostzee. Vervolgens reden we door naar Malmo, waar we op bezoek gingen bij IKEA Food.

Eenmaal aangekomen werden we enthousiast ontvangen door Priya, Peter en Karin. Zij hebben vertelt over de visie van IKEA, die zich inzet om voor veel mensen een beter leven te creëren. Ze willen zich inzetten voor een beter dierenwelzijn, milleu en publieke gezondheid voor het vlees wat zij gebruiken en proberen contact te houden met de volledige keten, waar de boeren uiteraard ook een belangrijk onderdeel van zijn.

In de stad Malmo hebben we voor de laatste keer gezellig met elkaar gedineerd. We blikten samen terug gekeken op de reis door iedereen zijn belangrijkste leerpunten te laten noemen. Kort samengevat vond iedereen het heel gezellig, hebben we veel van elkaar geleerd en veel gezien. Het is niet allemaal direct toepasbaar in onze eigen praktijk op de korte termijn, maar het heeft wel een goed beeld gegeven en een mooie kijk richting de toekomst!

Na het diner hebben we met de hele groep de studiereis afgesloten in de stad van Malmo.