Wat deed NAJK voor jou in september?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, de achtergrondinformatie en gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden. Daarnaast ontwikkelen we trainingen en cursussen, regelen we winacties en behartigen we jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in september? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

 • Op 1 september ging NAJK-voorzitter Roy Meijer in gesprek met de (toen nog) LNV-minister Henk Staghouwer tijdens de Agrifirm Jongerendag.
 • Diezelfde dag werden de opnames van Stand van Nederland: Generatie Next, waar dagelijks bestuurder Eke Folkerts een belangrijke rol in speelde, uitgezonden op NPO2. Bekijk de uitzending hier terug.
 • Op 5 september werd in een Kamerbrief bekend gemaakt dat de derogatie de komende jaren enorm zal veranderen. Lees het nieuwsbericht waarin NAJK haar teleurstelling uit.
 • Door de Raad van State werd uitgesproken dat er onvoldoende zekerheid is dat twee typen emissiearme stalsystemen de reductie gaan halen. NAJK baalt van deze uitspraak en schreef het volgende nieuwsbericht.
 • NAJK begon deze maand met de werving van deelnemers voor de online cursus bedrijfsopvolging, welke dit najaar van start gaat. Lees hier
 • Het weekend van 9 september viel bij onze leden en partners het ledenblad BNDR weer in de bus. Dit keer werd er dieper ingegaan op het thema ‘wereldmarkt’ en stelden we onze nieuwe portefeuillehouder melkveehouderij aan je voor.
 • NAJK ging, samen met Bionext, van start met een nieuw project over kringlooplandbouw: Boerenkansen. Lees meer.
 • NAJK-voorzitter Roy Meijer mocht spreken op een evenement van Albert Heijn. Ze hebben het onder andere gehad over inspirerende keteninitiatieven en de voorwaarden voor de Nederlandse agrarische sector om competitief te kunnen blijven.
 • Dagelijks bestuurder Peter Meedendorp reisde af naar Brabant om samen met BAJK-voorzitter Gerben Boom een actieplan Green Deal te overhandigen aan Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA). Met dit actieplan vraagt NAJK ondersteuning om aan de doelen van de ambitieuze Green Deal te kunnen voldoen.
 • Nieuwe oogst ging langs bij Ruben Klein Teeselink, onze nieuwe portefeuillehouder melkveehouderij. Bekijk hier het filmpje.
 • NAJK heeft de troonrede van de koning uitgebreid gevolgd. NAJK-voorzitter Roy Meijer was live te volgen op NPO Radio 1 om de verwachtingen en uitkomsten hiervan te bespreken. Lees en/of luister de bevindingen hier
 • Dagelijks bestuurder Tim van der Mark had een bijeenkomst over de dierhouderij, waarin het convenant dierenwelzijn werd besproken.
 • Voor het project BoerNatuurlijk! heeft NAJK een spel over natuurinclusieve landbouw ontwikkeld voor (agrarische) mbo- en hbo-scholen. In september werden weer video’s van verschillende provincies geschoten. Wordt vervolgd!
 • Op 22 september sprak NAJK-voorzitter Roy Meijer tijdens de jongerendag van ABZ Diervoeding. Het thema van deze dag was ‘Blijf in de race!’, waarbij Roy vertelde wat er nodig is om ‘in de race’ te blijven in de agrarische sector.
 • Eke Folkerts, portefeuillehouder bedrijfsovername, stond tijdens de familiedag van het LLTB-jubileumweekend vanuit NAJK met een stand van Boer zoekt Boer.
 • Maandag 26 september deelden Nederlandse én Vlaamse jonge boeren kaas en worst uit bij het Europees Parlement in Brussel. NAJK en de Groene Kring sloegen met deze actie de handen ineen om een jonge boerentoets in te voeren op het Europese natuurbeleid. Lees meer.
 • NAJK is één van de leden van BO Akkerbouw. Dinsdag 27 september werd de nieuwe campagne ‘De Akkerbouw Maakt Het’ officieel afgetrapt tegenover de ingang van de Tweede Kamer.
 • Eind september kwam de inhoud van de derogatiebeschikking definitief naar buiten. De plannen hakken er in binnen de gehele landbouwsector. Lees hier de reactie van dagelijks bestuurder Ruben Klein Teeselink, namens NAJK.

Wat doet NAJK voor jou in oktober?

Natuurlijk zit NAJK in oktober ook niet stil. Houd de NAJK-site en de socials in de gaten voor het allerlaatste nieuws! Hierbij alvast een voorproefje:

 • Op 4 oktober organiseren NAJK en Limagrain een webinar over veldbonen.
 • Naar aanleiding van het rapport van Remkes zal er een webinar voor leden worden georganiseerd om alles wat in het rapport staat beter te kunnen begrijpen.
 • Op 25 oktober gaat voor de derde keer de online cursus Bedrijfsopvolging over communicatie en samenwerking van start. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar!