Studiereis Varkenshouderij – Dag 6

7 oktober 2022

Lief dagboek,

De laatste dag van deze geweldige reis, op naar huis! Na een gezellige avond in Malmö was het tijd om de spullen te pakken en via de bekende Sontbrug naar Kopenhagen te vertrekken. Hier hebben we het vliegtuig gepakt naar Amsterdam waar we vervolgens allemaal ons eigen weg naar huis vervolgden.

Wat was het een succesvolle reis naar Zweden! Het waren vijf boeiende dagen waar we ons onderdompelden in de Zweedse varkenshouderij. We zijn niet alleen rijker geworden in kennis, maar hebben er ook een aantal nieuwe vrienden bij.

Een groep jonge varkenshouders die zondag elkaar nog nauwelijks kenden, kwamen vrijdag terug als een hechte groep mensen met een gedeelde passie. Een passie waar het de hele reis over ging: varkens. Tijdens de busritten, het eten en zelfs in de kroeg ging het er vaak over. In deze uitdagende tijden en de komende veranderingen in de varkenshouderij waar iedereen heel anders tegenaan kijkt, was dit heel leerzaam voor iedereen. Want, wat is er fijner dan in deze roerige tijden met leeftijdsgenoten te kunnen sparren over de toekomst?

We kunnen wel zeggen dat Zweden een land is waar we als Nederlandse varkenshouders nog veel van kunnen leren. Waar men daar de afgelopen 15 jaar druk bezig is geweest met dierenwelzijn, is er voor ons nog een lange weg te gaan. Niet dat we nu verkeerd bezig zijn, maar dat er meer mogelijk is, staat als een paal boven water. Helaas gooit de realiteit van het huidige verdienvermogen in Nederland en de plaats in de keten nu wel zand in de motor, maar plannen maken we graag.

Wat een reis, wat een mooi land en wat een geweldige week!