Roy Meijer bij Vroege Vogels over het stikstofrapport van Remkes

“De agrarische sector heeft toekomst in Nederland en boeren blijven belangrijk voor onze voedselvoorziening. Wel zal het anders worden”, start bemiddelaar Johan Remkes woensdag de presentatie van zijn stikstofrapport. In het radioprogramma Vroege Vogels spraken NAJK-voorzitter Roy Meijer en universitair hoofddocent Raoul Beunen over dit advies.

Volgens NAJK-voorzitter Roy Meijer voelden de jonge boeren zich, ondanks de nog steeds harde boodschap, wél gezien en gehoord: “Remkes woorden kwamen binnen, ik denk zowel bij ons als bij het kabinet en dat geeft te denken.”

De overheid heeft gefaald en moet nu ook oplossingen gaan vinden. Aan de ene kant voor de natuur, aan de andere kant voor de mensen die daar de dupe van zijn geweest. “Remkes geeft in zijn rapport heel goed weer dat de overheid niet alleen een falend beleid heeft gehad, maar ook heeft gefaald om partijen bij elkaar te brengen en goede gesprekken te voeren”, aldus de Drentse melkveehouder.

Na het advies van Remkes is nu de overheid weer aan zet. 14 oktober komen zij met een reactie over  hoe om te gaan met het rapport. NAJK is achter de schermen druk bezig om met alle bestuurders inhoudelijk goed naar het rapport te kijken.

“Het moet echt anders, niet alleen de manier van werken, maar ook de processen vanuit de overheid”, sluit Roy Meijer af.

Luister hier het hele gesprek terug.