Gerjanne van Ginkel wint MaïsChallenge 2022!

Op donderdagmiddag 16 februari kwam de MaïsChallenge 2022 tot een ontknoping tijdens de slotbijeenkomst op Aeres Hogeschool Dronten. NAJK-voorzitter Roy Meijer opende de middag en na een interactieve terugblik op het teeltseizoen werden de prijswinnaars bekend gemaakt. Het was uiteindelijk Gerjanne van Ginkel uit het Gelderse Ederveen die er tijdens de zesde MaïsChallenge van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), Limagrain en ForFarmers, met de hoofdprijs vandoor ging.

Jonge veehouders moeten van heel wat markten thuis zijn om succesvol een bedrijf te runnen. De ruwvoerteelt is hierin een factor van groot belang. “Nederland zit qua ruwvoerteelt op het hoogste niveau van Europa en dat willen we natuurlijk zo houden”, aldus Jos Groot Koerkamp van Limagrain. Met extra aandacht voor de teelt, het uitwisselen van ervaringen met collega’s en praktische kennis van een toonaangevend maïsveredelaar zijn de deelnemers van de MaïsChallenge echte maïsspecialisten geworden.

Elkaar verder helpen
Juist het delen van elkaars ervaringen is volgens de organisatoren zo belangrijk. In de appgroep werden verschillende foto’s en filmpjes met elkaar gedeeld. “Iedereen zit er met hetzelfde doel en loopt ook tegen hetzelfde aan. Des te mooier om elkaar te kunnen helpen door je ervaringen te delen, zowel met de deelnemers als met de adviseurs!”, zegt een deelnemer enthousiast. Het waren dan ook niet alleen de vakmatige aspecten die de doorslag gaven bij de einduitslag. Ook de inzet, motivatie en sociale interactie speelden een belangrijke rol.

Spannende strijd
Het thema van deze MaïsChallenge was ‘smart farming’, waarbij het digitaliseren van de teelt centraal stond. 38 jonge boeren en 11 scholenteams gingen dit jaar de strijd met elkaar aan. Tijdens de Masterclass in augustus 2022 zaten de vijf beste telers al enorm dicht bij elkaar. Des te spannender was deze einduitslag! Want wie ging er met de volledig verzorgde studiereis naar de maïszaadproductievelden in de Franse Limagne vandoor? En welke school kan binnenkort op excursie naar het R&D centrum van Limagrain in Rilland?

Prijswinnaars
Hoewel niemand dit jaar met lege handen naar huis ging, vielen de volgende jonge ondernemers en school extra in de prijzen:
1e  plaats – Gerjanne van Ginkel (GL)
2e  plaats – Sandra Stokreef (OV)
3e plaats – Corine van Heerikhuize (GL)
Winnaar Scholencompetitie: Aeres Dronten